PREDSTAVLJEN AGROBUDŽET U PETNJICI

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, predstavili su juče mjere podrške iz Agrobudžeta za 2024. godinu poljoprivrednim proizvođačima u Petnjici.

Da je interesovanje kod poljoprivrednika za prezentaciju bilo veliko, govori i ispunjena sala SO  Petnjica, gdje se tražilo mjesto više.
Sredstva koja su Agrobudžetom opredijeljena za ovu godinu iznose 75.064.097,04€. Iz nacionalnog budžeta opredijeljeno je 51.354.861,97€, iz donacija 15.559.235,07€, a iz kreditnih sredstava 8.150.000,00€.
Ovogodišnjim Agrobudžetom izdvajaju se sredstva za sistem direktnih plaćanja u oblasti stočarstva i biljne proizvodnje, intervencija na tržištu i za podršku mjerama ruralnog razvoja. Takođe, sredstva su obezbijeđena i za: podršku opštim servisima u poljoprivredi, socijalne transfere seoskom stanovništvu, tehničku i administrativnu podršku implementaciji programa, institucionalni razvoj i jačanje poljoprivrede Crne Gore, ribarstvo, program fitosanitarnih mjera, program bezbjednosti hrane i program obaveznih mjera zdravstvene zaštite životinja.
U okviru prezentacija predstavljen je i projektat DIGITALNO PREDUZETNIČKO GNIJEZDO I 4.0 INDUSTRIJA U CRNOJ GORI – DigN€st, koji se finansira od strane ERASMUS+ programa (EU). Učešćem u ovom projektu Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede se trudi da unaprijedi primjenu digitalizacije u oblasti poljoprivredne proizvodnje u Crnoj Gori i pruži doprinos stimulisanju inovativnog pristupa u proizvodnji.