Klizište na putu Petnjica – Berane pola godine čeka sanaciju

Foto: Dan

Iz Savjeta mjesne zajednice Polica pozvali su nadležne u Ministarstvu saobraćaja da hitno nalože sanaciju klizišta koje se prije pola godine ponovo pojavilo na novosagrađenom regionalnom putu Berane – Petnjica.

Podsjetili su da se klizište blizu škole na Goraždu iz dana u dan sve više širi i da predstavlja opasnost za vozače, s obzirom na to da se kolovoz suzio i da se saobraćaj odvija samo jednom trakom.

– Prije nekoliko mjeseci teren na putu Berane –Petnjica, u mjestu Goražde, ponovo je počeo da klizi, usled čega je došlo do oštećenja jedne kolovozne trake. Zato se saobraćaj na ovom mjestu odvija krajnje otežano. Da stvar bude još gora, tu nije postavljena ni upozoravajuća saobraćajna signalizacija o oštećenju puta, tako da je naročito noću ovom dionicom rizično putovati. Uz to, svakog momenta može da dođe do novog klizanja zemljišta i do totalne obustave saobraćaja. Zato ponovo apelujemo na Ministarstvo saobraćaja i ostale nadležne institucije da pod hitno preduzmu mjere i nalože da se izvrši sanacija puta na ovom izuzetno kritičnom mjestu. Poručujemo da mi više nemamo vremena za čekanje i da smo spremni da preduzmemo radikalne mjere ako na našem zahtjev ne odgovore pozitivno – kazao je predsjednik Mjesne zajednice Polica Novak Zekić.

Inače, na ovom istom mjestu prije nekoliko godina pojavilo se slično klizište i to odmah nakon detaljne rekonstrukcije pomenutog puta. Poslije toga, nakon što je firma Indel inžinjering uradila analize terena, preduzeće “Bemaks” je saniralo klizište. Tada je sanacija odrona uz značajna ulaganja podrazumijevala postavljanje potpornog zida i ponovnu izgradnje jedne kolovozne trake u dužini od dvadesetak metara. Mještani navode da je nedopustivo da se pored toliko uloženih sredstva na istim mjestu javljaju nova oštećenja kolovozne trake.

– Prvo smo godinu dana čekali da se izvrši sanacija klizišta na novosagrađenom putu. Kad su se nadležni smilovali da konačno odrade sanaciju odrona, pomislili smo da je ovaj problem konačno riješen i da je to kraj saobraćajnim problemima na ovoj dionici puta. Međutim, sada ponovo imamo istu situaciju – istakao je Zekić.

PREUZETO: DAN