Mirovni korpus posjetio OŠ ,, Mahmut Adrovic,, u Petnjici

Mirovni korpus, vladina organizacija pod patronatom ambasade SAD-a, posjetila je OŠ “Mahmut Adrovic” u Petnjici.

Na čelu tima Mirovnog Korpusa, kao koordinator za implementaciju ovog programa je bila Ivana Delibašić.

Volonteri će raditi zajedno sa kolegama iz Crne Gore, predavati engleski jezik, pokretati programe i inicijative za mlade, organizovati različite vannastavne aktivnosti…..

Saradnja između Mirovnog korpusa i Vlade Crne Gore je jasan pokazatelj jake veze koja postoji između Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore.

Direktor OŠ ,,Mahmut Adrović “, Almir Pljakic, sa svojim timom saradnika je istakao da se raduju svakoj inicijativi koja ima za cilj edukaciju u obrazovno – vaspitnom procesu. “Iskustvo od dva mjeseca sa volonterom Conrad Salisbury daju nam za pravo da vjerujemo onim vrijednostima gdje je jaka porodica temelj svakog naprednog društva. Da boravak volontera u našoj sredini će za njega biti jedno novo iskustvo”, rekao je Pljakić.

Mirovni korpus predstavlja međunarodnu mrežu volontera, članova zajednice, partnera iz zemlje domaćina i zaposlenih koji imaju za cilj promociju mira i prijateljstva, dodaje se u saopštenju.

Projekti na kojima rade sa članovima zajednice, uključuju oblasti obrazovanja, zdravlja, životne sredine, poljoprivrede, ekonomskog razvoja zajednice i razvoja mladih.

Od osnivanja Mirovnog korpusa 1961. godine, više od 240 hiljada Amerikanaca volontiralo je u više od 140 zemalja svijeta, zaključuje se u saopštenju.

Mirovni korpus je 1961. godine osnovao američki predsjednik Džon Kenedi, a misija te organizacije je da doprinese razvoju zemalja domaćina i promoviše međukulturalno razumijevanje između Amerikanaca i drugih nacija.

Iz Mirovnog korpusa su kazali da će volonteri podržavati svoje kolege nastavnike da angažuju mlade ljude u vanškolskim klubovima, obrazovnim kampovima i sportskim inicijativama.

E.B.