BIHORSKE BIOGRAFIJE: RAHIM RAŠKO RASTODER O SVOM ŽIVOTNOM PUTU (VIDEO)

Rahim Raško Rastoder

Gost u 12 emisiji Bihorske biografije, bio je penzionisani direktor SSŠ ,,Vukadin Vukadinović” Petnjica Rahim Raško Rastoder.

Deset godina nakon otvaranja SSŠ u Petnjici, na mjesto direktora dolazi Rahim Rastoder. O tome kako je škola rasla, širila svoj obrazovni kapacitet, govorio je njen bivši direktor. Takođe govorio je o svom životu, djetinstvu.

,,Rođen sam u mnogobrojnoj porodici, devetoro djece u porodici. Otac i majka su se bavili stočarstvom i poljoprivredom, kao i ostala domaćinstva tada. Mi kao djeca pristizali smo kako je ko odrastao. Iako je bilo dosta siromaštva, trebalo je obezbijediti i hranu i obuću, odjeću i ostale potrebštine što je u to vrijeme bilo jako teško. Doprinos nas djece u tim uslovima, bio je značajan, pogotovo starija braća i sestre su pomagali, a onda se polako i osipala porodica, sestre su se udavale, napuštale svoj dom išle u druge porodice, uglavnom su se udavale na ovom prostoru u ovim našim selima. Sjećam se baš tih teških poslova, sjećam se kako bi rekli ovi naši stari ,,kad pukne proljeće” mi smo znali dane da provodimo po njivama, da se trijebi da se počisti, da se pomogne kada se orala zemlja….”, rekao je Rahim.

Ostatak razgovora možete pogledati na našem YT kanalu.

Projekat je realizovan uz pomoć sredstava Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava.