OTVORENA IZLOŽBA “ŽIVOT I DJELO ĆAMILA SIJARIĆA – CIO SVIJET ŽIVI U SANDŽAKU”

Učenicki parlament Srednje mješovite škole u saradnji sa JU Centar za kulturu Petnjica je u srijedu 6.12.2023. u 13h u holu Centra za kulturu, otvorio  izložbu “Život i djelo Ćamila Sijarića – Cio svijet živi u Sandžaku”  Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH autorke mr Đane Kukić.

U programu povodom otvaranja izložbe učestovale su učenice Aila Novalić (Ig), Dalila Agović (IIIg), Irma Kožar (IIIe) i Minea Kožar (IVe) koje su govorile stihove Ćamila Sijarića, kao i koordinatorka Učeničkog parlamenta  mr Dijana Tiganj Mehović koja se obratila prisutnima i istakla značaj Ćamila Sijarića u književnosti, kao i važnost ove izložbe u edukativnom i kulturnom smislu za mlade naraštaje.

Učenici i posjetioci izložbe su bili u prilici da vide  rukopise, fotografije iz porodičnog albuma, naslovnice prvih izdanja svih  objavljenih djela, zbirke pripovjedaka i romana, lične dokumente i prepisku ovog književnika.

Budući da je Ćamil Sijarić tragično završio svoj život 6. decembra 1989. godine, ovo je bila prilika da se napravi svojevrsni omaž ovom velikom bošnjačkom i jugoslovenskom književniku, te se Učenički parlament zahvaljuje Centar za kulturu  Petnjica  na pozivu za učešće u organizaciji ove izložbe.

ERIS BABAČIĆ