AGOVIĆ ODGOVORIO VULIĆU: URADIO SAM SVE PO ZAKONU, OD MONSTATA NIJESMO DOBILI JASNE INSTRUKCIJE

Samir Agović

Predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović se osvrnuo na optužbe predsjednika Savjeta Muslimana u Crnoj Gori Sabrije Vulića, koji je naveo da ta organizacija samo u Petnjici neće imati predstavnika i te da nijesu imali sagovornika u predsjedniku popisne komsije.

Agović je objasnio da su po automatizmu svi predsjednici opština u Crnoj Gori, predsjednici i opštinskih popisnih komsija. Takođe ističe da su razmatrane incijative koje su došle od strane Bošnjačkog savjeta, Muslimanskog vijeća i jedne političke partije.

,,Vulića jako cijenim, ali me je iznenadila njegova interpretacija. Najprije želim da kažem da smo mi kao predsjednici opština, po automatizmu predsjednici i popisne komisije i da popisnu komisiju predlaže predsjednik Monstata. Dakle član 15. zakona o izboru predsjednika popisnih komisija glasi: Popisna komisija se obrazuje za svaku jedinicu lokalne samouprave. Članove popisne komisije imenuje direktor Uprave za statistiku. U sastavu tri člana predstavnika jedinica lokalne samouprave, na prijedlog predsjednika opštine; dva člana predstavnika Uprave za statistiku (državni instruktori); jednog člana predstavnika Uprave za katastar i državnu imovinu, na predlog direktora te Uprave. Jednog člana predstavnika Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, na predlog direktora tog Zavoda. Dakle ukupno imamo sedam članova. I mi smo pedantni bili, na osnovu propisanih pravila formirali komisiju kojom ja presjedavam. Dakle ono što se sve dešavalo kasnije, mimo je ovog pravila”, kaže Agović.

Takođe Agović navodi sa opština Petnjica, nije imala potrebu da proširi sastav komsije, kao što to nijesu imale ni druge opštine u Crnoj Gori, ali da su i pored toga hteli da isprave ovaj nesporazum da su 1.12.2023. godine poslali urgenciju Monstatu, koji, kako kaže Agović, to nije odobrio.

,,Došlo je do nepoznanice ili nesporazuma, jer u zakonu jasno stoji da citiram: ,,Izuzetno od stava 2 ovog člana, u zavisnosti od broja stanovnika, broja naseljenih mjesta, površine i razuđenosti teritorije, uz posebno obrazložen zahtjev jedinice lokalne samouprave, direktor Uprave za statistiku može imenovati dodatne članove popisne komisije”.  Mi nijesmo imali takvu obavezu u momentu kada smo formirali popisnu komisiju i ne samo mi nego nijedna opština nije proširila broj popisne komisije. Poenta je u tome što niko nije želio da se pozove na sporazum, a ovaj sporazum je legitimno postignut između premijera, opozicionih stranaka i nacionalnih savjeta. Nijesmo dobili ni jedan imput kako da postupimo u skladu tog sporazuma to odgovorno tvrdim, ali smo dobili od predstavnika Bošnjačkog vijeća i predstavnika Muslimanskog vijeća prijedloge da oni imaju svog predstavnika i mi smo to na sjednici održanoj 23.11.2023. gdje su prisustvovali svih sedam članova popisne komisije. Tu smo vrlo jasno saopštili da smo dobili inicijative od navedena dva Savjeta i jedne političke partije i da smo to u formi obrazloženja, kako to i navodi tačka 2 zakona o popisu.  Znači to da predsjednik popisne komisije nije blagovremeno reagovao ne stoji. Dakle, mi smo poslali Monstatu na raymatranje dodatno pro[irenje, mali nijesmo dobili povratnu informaciju”, zaključio je predsjednik popisne komsije Samir Agović.

ERIS BABAČIĆ