DANI BOŠNJAČKE KULTURE U LUKSEMBURGU

I ove godine ZK „Bihor“ iz Luksemburga organizovao je po trinaesti put festival „Dani bošnjačke kulture u Luksemburgu“. Ova prestižna multikulturalna priredba, s pravom nosi atribut multikulturalna, jer su osim Bošnjaka na njoj učestvovali i pripadnice i pripadnici drugih nacionalnosti praveći tako svojevrstan buket opijajućih boja i mirisa.

Bio je ovo festival koji se po 13. put organizuje u Luksemburgu okupljajući najeminentnija imena kulturne scene sa Balkana i Luksemburga, gdje tokom dva dan okupio veliki broj posjetitelja iz Luksemburga i okolnih zemalja. Bila je ovo simbioza tradicije i modernog poimanja življenja.

Očito su doseljenici sa Balkana, pokazali to svojim dolaskom u velikom broju, žele čuti i vidjeti pisce, slikare, glumce i druge poslenike kulture koji putem svog umjetničkog izraza ovaj svijet i ovo vrijeme čine podnošljivijim.

I kada je 25.11. ove godine, u kasne večernje sate pala zavjesa na pozornicu festivala gosti i publika; svi zajedno, ostali su još dugo u prijateljskom razgovoru u velikoj Sali Centra za kulturu grada Rumelonža (Rumelange) na jugu Luksemburga.

Ove godine gosti festivala bili su:

Branka Bogavac, publicistkinja i prva počasna građanka Petnjice u Crnoj Gori, dobitnica ordena “Vitez umjetnosti i književnosti” koju joj je 2014. dodijelila vlada Francuske.

Iz Bosne i Hercegovine gosti i učesnici festivala bili su: Emina Minka Muftić, glumica, prvakinja narodnog pozorišta Bosne i Hercegovine; Belma Salkunić, glumica te prof. dr Izet Šabotić, Bihorac sa stalnim mjestom boravka u Tuzli.

Iz Crne Gore: Rebeka Čilović, pjesnikinja; Đorđe Šćepović, pjesnik i publicista; prof. dr Draško Došljak, profesor umiverziteta Crne Gore, na filološkom fakultetu u Nikšiću; Mirsad Rastoder, novinar i publicista; Salko Luboder, direktor CEKUM-a Crne Gore; Dejan Vuković, direktor Direkcije za diplomatske privilegije i imunitete i saradnju sa dijasporom u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore; Adem Ado Softić, publicista, hroničar Berana i autor dvije izuzetne knjige priča; Dino Burdžović, Bjelopoljac sa adresom u Frankfurtu/ Njemačka, te Karla (Carla) Lukarelli, pjesnikinja iz Luksemburga, a čitane su i pjesme velikog luksemburškog pjesnika Nika (Nica) Helmiongera, koji je bolešću bio spriječen da prisustvuje festivalu. Njegove pjesme na francuskom jeziku pročitala je Milena Popović, profesorica francuskog jezika u Parizu.

Ove godine, po prvi put na ovom festivalu, učestvovao je i predstavnik Republike Kosovo – Mustafa Balje, pjesnik iz Prizrena.
Muzička pratnja na gitari bila je povjerena i ove godine maestru na gitari Seadu Musliću.

Iskra festivala zapaljena u istorijskom gradiću Šengenu

Sve je započelo 23. novembra okupljenjem gostiju i organizacionog odbora festivala na zajedničkoj večeri u prestižnom restoranu “L’inconnu” u gradiću Šengenu, vlasnika Safeta Saja Adrovića, doseljenika iz Crne Gore. Bila je to prilika da se gosti i organizatori festivala predstave i podrobnije upoznaju. Tu je, zapravo, upaljena baklja festivala.
Zvanično otvarenje bilo je sutradan uz prisustvo velikog broja gostiju koji su sa svih strana pohrlili da uživo čuju i vide poslenike kulture iz rodne Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Sandžaka i Luksemburga.

Fetival je otvoren nastupom folklornog društva ZK Bihor. Zatim je moderator festivala Hamdija Rastoder, predsjednik UO ZK Bihor pozvao da prisutni, minutom šutnje i učenjem fatihe, odaju počast nedužnim žrtvama u izraelsko-palestinskom ratu.

Na samomo otvarenju, o značaju festivala u postojećeoj društvenoj klimi, nadahnuto je govorio Esko Halilović, a skupu se obratio i predsjednik opštine Rumelonž Henri Hajne. Sa ovom opštinom udruženje godinama ima izvanrednu saradnju na svim poljima društvene angažiranosti.

Program je nastavljen tačkom pod imenom “Lijepa riječ gvozdena vrata otvara”, a ovaj nastup moderirao je Remzija Hajdarpašić, koji je, dajući osnovne naznake o piscima i njihovom stvaralaštvu predstavio učesnike: Karlu Lukareli, Mustafu Balje, Rebeku Čilović, Nika Helmingera i Đorđa Šćepoviića.

Sljedeća tačka festivala bila je: Kulurno-istorijski čas – Zavičajni muzej u Petnjici i izgradnja Bihorske kuće pisaca u istom mjestu. Govorili su prof. dr. Izet Šabotić i Mirsad Rastoder; uvodničar je bio Ruždija Kočan, inicijator ovoga projekta.

U nastavku programa toga dana, posjetioci ove manifestacije imali su priliku vidjeti pozorišnu predstavu “Cosa Nostra” u izvedbi glumica narodnog pozorišta Bosne i Hercegovine – Minke Muftić i Belme Salkunić.

Drugi dan ili razbuktavanje festivalske vatre

Drugi dan festivala započeo je “Bihorskom sofrom”, sa specijalitetima koji karakterišu bihorsku kuhinju. Kao i svake godine, tako i ove, organizator se pobrinuo za zajednički ručak gostiju – učesnika i organizatora u prostorijama udruženja ZK Bihor.
Program je nastavljen predstavljanjem stvaralaštva najpoznatije Bihorke u svijetu – Branke Bogavac, Bihorke koja decenijama živi i radi u Parizu. O njenom liku i djelu govorili su prof. dr Draško Došljak i književnik Faiz Softić.

Na ovom festivalu promovisana je i knjiga priča “Drugo lice beranske ulice”, autora Adema Ada Softića, a govorili su Mirsad Rastoder, Draško Došljak, Branka Bogavac, kao i sam autor.

Organizatori festivala i prijatelji ZK Bihor nisu zaboravili nedavno preminulog člana ovoga udruženje, zavičajnog pjesnika Ferida Muratovića, te mu je priređen prigodan omaž pod imenom “Ferid Muratović – pjesnik kojeg više nema”, govorili su Faiz Softić, Mirsad Rastoder, Ruždija Kočan i Remzija Hajdarpašić, ljudi sa kojima je godinama drugovao Ferid Muratović. Osvijetljene su i ljudske i umjetničke strane ovog izuetnog i rano preminulog pjesnika.

Saladin Dino Burdžović bio je ponovo među publikom u Luksemburgu i čitaocima koji štuju njegovo djelo. Promovisana je, nedavno objavljena knjiga priča ovog autora „Memoari Besima Jusufovića“. O knjizi i stvaralaštvu Dina Burdžovića govorili su Draško Došljak, Salko Luboder i Faiz Softić.

„Da li su univerzitetske diplome na Balkanu roba široke potrošnje“ na ovu temu prof. Došljak govorio je o sistemu školstva, kupovini diploma, i rasulu koje zadnjih decenija i te kako nagriza društvo na Balkanu ne nudeći mu tako prosperitetnu budućnost i vodeći ga u opštu dekadenciju.
Ocijenjeno je da kupljene diplome i kupljeno znanje jesu pošast ovog vremena – kuga koja ubija cijelu društvenu zajednicu.

Gosti i učesnici festivala Salko Luboder i Dejan Vuković govorili su na temu: Saradnja dijaspore i Crne Gore i kultura kao most i šansa boljem upoznavanju.

Pred sami kraj festivala, udruženje ZK Bihor iz Luksembura, koje, napomene radi, broji oko tristo članova, proglasilo je svojim počasnim članovima Branku Bogavac i prof. dr Izeta Šabotića i dodijelilo prigodne poklone učesnicima, a onda su se sa još jednom pjesmom predstavili pjesnici učesnici festivala.

(Radost Branke Bogavac kada je obaviještena da je proglašena počasnim članom ZK Bihor)

Festival je završen nastupom folklornog društva „ZK Bihor“ i zajedničkim kolom članova folklora, gostiju i učesnika festivala.
Bila je ovo istinska priredba kulture, zabave i druženje koja će se još dugo, dugo pamtiti i o kojoj će se govoriti – zajednička je ocjena svih koji su na bilo koji način bili dio ove veličanstvene priredbe.

Faiz Softić