PETNJICA: OTVORENA IZLOŽBA SLIKA “JESEN U POLIMLJU” MILUNA LUTOVCA

Otvaranje izložbe Miluna Lutovca

U JU Centar za kulturu Petnjica u pravoj jesenjoj atmosferi je otvorena izložba slika „ Jesen u Polimlju” dr Miluna Lutovca  akademskog slikara iz Bara.

Direktor JU Centar za kulturu Sinan Tiganj je kazao da je Milun Lutovac svojom izložbom ,,PO MORU TEČE LIM” otvorio Beransko kulturno ljeto, a sa  ovom izložbom je bilo planirano da zatvori programe  X Jubilarnog kulturnog ljeta 14.10. ali zbog obaveza autora  ova izložba se održava u okviru Njegoševih dana kulture i  nadamo se da će biti uvod  bogatu kulturnu saradnju Bara i Petnjice, juga i sjevera Crne Gore. Ovo je kruna svih naših ljetošnjih kulturnih sadržaja jedna zaista neobična izložba slika za nas ovde u Centru s obzirom da smo mi naučili na neke druge boje, ali ovo su boje viđene očima uvaženog doktora Miluna Lutovca Tiganj pročitao veoma bogatu biografiju Lutovca i dodao de će u narednih 20 dana mnogi posjetioci biti u prilicu da posjete izložbeni prostor  Centra i uživaju u jesenjim bojama kojima nas je darivao autor.

Doktor Milun Lutovac rođen je 15.10.1967. godine u Beranama. Diplomirao je na odsjeku jezik i književnost na filološkom fakultetu univerzitetu u Beogradu. Od 1996. Do 2001. Godine bio je profesor u gimnaziji ,,Niko Rogović” u Baru, a od 2002. Do 2007. Na mjestu direktora Centra za kulturu, angažovan je na organizaciji i prezentaciji kulture grada Bara. Osnivač i direktor Mediteranskog sajma knjiga, Barski ljetopis (2003.-2006.).

Diplomatsku akademiju “Gavro Vuković” završio je na pravnom fakultetu univerziteta Crne Gore 2004. godine, magistrirao međunarodne odnose na fakultetu pravnih nauka u Podgorici 2009. godine.

Od školske 2009-2010. Godine na fakuktetu umjetnosti univerziteta Donja Gorica u Podgorici angažovan je kao asistent profesoru doktoru Milivoju Solaru, doktorirao je na univerzitetu Donja Gorica na katedri teorija savremenih umjetnosti. Od 2014. Godine vodi i zastupa umetničku galeriju “Velimir Leković” u Baru. Selektor je likovnog programa na festivalu Barski ljetopis od 2014. Do 2017. godine, a kao selektor književnog programa na festivalu Barski ljetopis angažovan je od 2018. Do 2021. godine. Autor je brojnih likovnih i književnih kritika. Pored pisanja aktivno se bavi i slikarstvom.

Lutovac je zahvaljujući na ukazanoj časti JU Centar za kulturu i da mu je izuzetno drago što je danas u Petnjici i što može da pokaže svoj umjetnički dar .

“Dame i gospodo meni je posebno zasovoljstvo da se pojavim u zavičaju, ja ne pravim opštinske podjele na Berane, Petnjicu i ostale gradove. Pošto sam cijeli vijek proveo u Baru i kada sam krenuo od Mateševa pokušavao sam da moju neku paletu i moje neko razmišljanje vežem za taj neki nebeski svod za taj neki mediteranski ciklus koji se dešava na priobali, međutim razmišljam dok se približavam ovom našem podneblju gdje se kriju mnoge tajne svih nekih naših uzleta, vertikala duhovnih, intelektualnih i svih ostalih kojima je ovo podneblje veoma obdareno u raznim oblastima nauke, kulture, umjetnosti, posmatram pejzaž od Mateševa prema Andrijevici, onda Berane, pa zatim Bihor i gledam kako se ta neka zlatna boja pretvara u bakarnu i jesensku boju i kažem, pa ljudi moji ja sam neznajući da će to biti u Petnjici podsvesno napravio jednu izložbu koja liči na taj kolorit jesen u Bihoru i na taj podsvestan način prizvao možda i organizatore ove izložbe da me na prijateljski i stručan način pozovu da budem danas ovde. I drago mi je što sam danas ovde sa Vama, drago mi je da sam na jednom mjestu gdje se prijatno osjećam, gdje se osjeća neki miris svega onoga što nas vezuje za te prve dane detinjstva i drage ljude koji su nas naučili možda onom najboljem što postoji u nama jer kažu da ono što se nauči do pete godine to ostaje kao neki sadržaj karaktera koji čovjeka prati kroz život.”

Irvin Masličić se zahvalio svima prisutnima i proglasio izložbu otvorenom i naglasio da će slike biti izložene u holu Centra za kulturu u Petnjici do 05. Decembra.

Otvarajući izložbu mr Irvin Masličlić  je između ostalog rekao,

,,Od plavog Jadrana do živopisnog Polimlja, umjetnik Milun Lutovac kroz tokove svog magičnog slikarskog dara, nastavlja da nas uvijek iznova iznenadi igrajući se sa maštom, radoznalošću, traganjem, i neprestanim preispitivanjem sa samim sobom. On izbjegava narativnost i slobodan je da izrazi svoju viziju prirode i svoja osjećanja stvarajući sopstveni mikrokosmos. A taj mikrokosmos mogao bi stati u nazivu izložbe „Jesen u Polimlju“, koji otkriva njegovu opčinjenost sa bojama zavičaja. Boje koje su na ovim platnima intezivne, pune života i lijepih sjećanja koje slikar čuva i ne želi da izblijede. Brza li je i divlja rijeka što protiče kroz pitomo Polimlje. Kada Lutovac zaplovi u taj prostor prepušta se matici i lovi doživljaje koje materijalizuje hitrim potezima da mu neki od doživljaja ne bi promakao. Pomoću eksplozije boja, koje se poput kosmičkog praska iz vremena stvaranja svijeta razlivaju po njegovom platnu on gradi sliku primjenjujući iskustva akcijskog slikarstva i tašizma. Njegova slikarska misao sazdana je od dinamike pokreta koja ovim radovima daje asocijativni karakter, sa elementima apstraktnog ekspresionizma i lirske apstrakcije.

Zavičajna vertikala u kombinaciji sa vještim vladanjem slikarskih elemenata, dala je mogućnost autoru da dodirne i primorje i Polimlje, da ih sjedini u slojevitu vizuelnu cjelinu. Milun Lutovac uspio je da stvori prepoznatljiv opus koji nesumnjivo daje izuzetno bogatstvo crnogorskoj savremenoj likovnoj sceni a nama ostaje da uživamo u radovima, da sa pažnjom pratimo njegovo stvaralaštvo i da se radujemo njegovim budućim izložbama.”

ERIS BABAČIĆ