U Čačku održano završno veče XV Međunarodnog festivala folklora – ZAPAŽEN NASTUP KUD BIHOR

Nakon Skoplja ,Herceg Novog članovi KUD-a “Bihor” su  učestvovali na XV Međunarodnom festivalu folklora  SA OVČARA I KABLARA koji je u organizaciji KUD-a “ FRA “ održan u sali Kulturnog centra u Čačku  28.10.2023.godine,

Kud Bihor je po prvi put gostovao u gradu kraj Morave. Po dolasku u Čačak za folkloraše iz Petnjice je upriličen ručak u prostorijama KUD-a “ Srpski jelek”čija je pjevačka grupa nedavno gostovala u Petnjici na VIII Ineternacionalnom festivalu izvornog stvaralaštva,  gdje je  ljubazna  domaćica Mladena Gojković sa koleginicama poslužila hranu i kolače koje je za ovu priliku spremila,

Nakon ručka su  obišli grad i odradili generalnu probu.

U programu je učestvovalo 12 Kulturno umjetničkih društava iz Srbije, Crne Gore, Makedonije,  Bosne i Hercegovine i Bugarske. Pored organizatora i domaćina KUD “ FRA “ iz Čačka je nastupio i KUD “ Dule Milosavljević “ zatim  KUD “Diša Đorđević “ Vreoci, KUD ” Paja Marganović “ Deliblato, KUD” Prosvjeta” Rudo, ANPO” Grigor Prličev” Skoplje , KUD “ Sretenje “ Rogatica, FA “ Pautalija “ Ćustendil ( Bugarska ), KUD” Bihor “ Petnjica, GFA “ ZORA “ Zaječar, KUD” Banatski vez” Dolovi i KUD “Moravac” iz Gornjeg Vidova.

Publika u sali Kulturnog centra je puna dva sata uživala u program i aplauzima nagrađivala sve učesnike

a posebno je prelijepo izgledao trenutak  kada su folkloraši  ulazeći u salu iz nekoliko ulaza  svi zajedno zapjevali pjesmu “Sa ovčara i kablara” izazvavši ovacije publike.

Nakon programa organizator i domaćin Mladen Ristanović je priredio zajedničkiu večeru i žurku za učesnike u prostorijama KUD-a “ FRA “ i tom prilikom utručio zahvalnice učesnicima.  Ristanović je  ugostio folkloraše iz Ćustendila, Skoplja i Petnjice u  svom etno kutku u naselju Rakova organizovavši prenoćište.

 

Sjutradan nakon doručka  članovi KUD-a “ Bihor su iskoristili lijepo vrijeme i prošetali kroz Vrnjačku banju i Novi Pazar.   I ovo je  bilo još jedno putovanje koje će pamtiti po mnogo čemu, a ovom prilikom se zahvaljuju  na gostoprimstvo rukovodstvu KUD-a “ Srpski jelek  “  na čelu sa Mladenom Gojković, Mladenu Ristanoviću direktoru KUD-a “ FRA “ i njegovoj porodici za  ljubaznost  na svakom koraku.

Kao i  za  prethodna putovanja koja su pomagali naši brojni prijatelji , tako su  i ovo putovanje  finansijski podržali Fazlija LIčina, Sinan -Taljo Adrović i Senat Muhamedov Rastoder.

E.B.