KUD BIHOR NA KONCERTU KUD ,,SLOGA I PRIJATELJI – GRADU U ČAST”

KUD Bihor je nastupio na 10 Jubilarnom koncertu- GRADU U ČAST- koji je u organizaciji KUD-a “ Sloga “iz Đenovića održan u subotu 21.10.2023. godine u prepunoj dvorani Park. Koncert je priređen u znaku proslave Dana oslobođenja Herceg Novog .

Domaćini iz KUD-a „ Sloga „ su neizmjernu ljubav prema Herceg Novom pretočili u ljepotu folklorne igre i pjesme koju njeguju skoro 9 decenija i prenose na mlade kako bi je sačuvali jer je ona nit koja ih vezuje za tradiciju predaka i bogato kulturno naslijeđe. I ne samo to, ona je nit koja povezuje prijatelje pa je njihovo kolo veliko, šareno, široko od Triglava do Istanbula, do Španije i ostalih zemalja jer gdje god su kročili pronašli su prijatelje. Tako su gostujući na VIII regionalnoj Bošnjačkoj smotri foklora kao specijalni gosti u Petnjici stekli i prijatelje u KUD-u „ Bihor“ ,te su u znak zahvalnosti odlučili da ih pozovu i uzvrate gostoprimstvo, uputivši im pozivnicu zajedno sa prijateljima iz Bijelog Polja i Trebinja da zajedno održe koncert . Za deset godina ovdje je nastupilo 30 folklornih grupa, predstavilo se šest država, 20 gradova i pred Novskom publikom odigrali 100 koreografija!

Na X jubilarnom konceretu pored – KUD „Sloga“ i njihove pjevačke grupa pod vođstvom Marijele Milanović nastupili su :

– GKUD „Alat“ Trebinje

– KUD „Tekstilac“ Bijelo Polje

– KUD“ Bihor“ Petnjica i

Ni veoma jaka kiša nije predstavljala problem da ljubitelji folklora napune Dvoranu park i burnim aplauzima nagrade sve učesnike. Najavljujući mlade folkloraše iz Petnjice moderatorka programa je istakla – Folkloru se čovjek mora predati iz duše i ljubavi, igrati iz srca i tada nastaje magija!. Mislim da oni svi zajedno ovo veče pretvaraju u magiju i sa nama dijele svoju strast i ljubav prema folkloru. Folklor nikada nije bio tek puka igra! To je umjetnost, kompletna kultura jednog naroda, bogatstvo nošnje, pjesma i radost. I prijatelji koji ostaju za cijeli život!

 

Predsjednik KUD-a“ Bihor“ Sinan Tiganj kazao je da su po prvi put u Heceg Novom i da su uzvratili posjetu kolegama iz KUD-a „Sloga“ odavši im veliko priznanje za sjajno domaćinstvo i gostoprimstvo na svakom koraku a posebno na požrtvovanju Željki Moskov koja je od dolaska , tokom boravka i sve do polaska iz Kumbora bila uz članove našeg KUD-a . Takođe se zahvalio na zaista lijepoj najavi moderatorki programa Željki Čepić i Hercegnovskoj publici kao i roditeljima djece iz domaćeg ansambla koji si pripremili raznovrsnu večeru za sve učesnike.

E.B.