BIHORSKE BIOGRAFIJE: DANO KOČAN, OD GODOČELJA DO KAMNIKA I NAZAD

Dano Kočan

Dano Kočan je čovjek kojeg je put odveo iz Godočelja do Kamnika u Sloveniji. Nakon završene osnovne škole u Petnjici nastavio dalje školovanje kod brata u Sloveniji i tamo ostao do danas, ali se zavičaju uvijek rado vraća i trudi se da što više vremena provodi u rodnom Godočelju.

,,Osnovnu školu sam završio prva četiri razreda u Godočelje, druga četiri u MZ Tucanje. Roditelji su me s namjerom upisali u MZ Tucanje, jer moje društvo, odavde iz sela, sa kojim sam se tada družio, a bilo nas je mnogo i bili smo nestašni. Majka je tada rekla da je sigurnije, školovanje da nastavim tu kod nas kako ne bi pravili probleme. Znate kako to ide, dječije igre, uvijek izazovu nešto što nije dobro. Tako sam završio dodatna četiri razreda u tu i onda sam otišao u Sloveniju kod brata, da se školujem i tamo upisao srednju školu. Učio sam znat, za stolara u firmi ,,Sto-Kamnik”, tada poznatoj firmi po izradi namještaja. Sada je više nema… Učio sam zanat dvije i po godine i trebao sam još pola  da učim teoriju, međutim napustio sam i otišao da radim. U moje vrijeme čovjek nije posjedovao neki luksuz, ali svi su bili srećni i zadovoljni, bilo je mnogo pjesme igre, dok danas to nije slučaj, čak šta više, ne možeš vidjeti da se neko iskreno nasmije…”

Emisiju i razgovor sa Danom Kočanom možete pogledati na YT kanalu Radio Petnjica u okviru serijala ,,Bihorske biografije”