DAN: Među promašenim projektima i fabrika peškira u Petnjici: Kapital iz Turske preseljen u stečajnu masu

FOTO: Dan

Brojni pokušaji otvaranja proizvodnih pogona na sjeveru Crne Gore okončani su neuspješno, o čemu svjedoči i slučaj fabrike peškira u petnjičkom selu Bor. U novembru 2017. godine, uoči lokalnih izbora u Petnjici, iz likalnog DPS-a je najavljeno da će ta fabrika uposliti najmanje trideset radnika i da će njeni proizvodi preplaviti crnogorsko tržište. Iako najavljivana kao zamajac privrednog buma u Bihoru, fabrika je u okviru kompanije “Euro Bor”, čiji su vlasnici predsjednik SO Petnjica Mehmed Meša Adrović i turski biznismen Ismail Arslani, radila samo kratko, i to smanjenim kapacitetom. Kasnije se našla kao dio stečajne mase beranskog preduzeća za prevoz putnika “Simon vojaž”. Naime, utvrđeno je da je Mehmed Adrović, kao vlasnik “Simon vojaža”, sredstva te kompanije usmjeravao za izgradnju pogona za proizvodnju peškira na Boru.

Adrović i dalje tvrdi da je proizvodnja stala zbog slabe prodaje proizvedenih artikala.

– Problem je što smo imali određene zalihe proizvoda koje nijesmo uspijevali da prodamo. Takođe, kasnija pojava korona virusa negativno je uticala na privredni ambijent u čitavom svijetu, što je sve zajedno sputavalo fabriku da proradi punim kapacitetom – kazao je Adrović.

Sa druge strane, bivši zaposleni podsjećaju da je u startu u pogonu bio angažovan 21 radnik, ali da niko od njih nije zasnovao radni odnos na legalan način.

– U samom startu smo vidjeli da se ovdje radi o nekoj velikoj prevari. Primali smo po sto eura svega nekoliko mjeseci, i to bez uplate doprinosa. Rad je bio organizovan na divlje, bez nekog valjanog plana. Sve se to dešavalo iako smo čuli da su uložena velika sredstva za otvaranje ovog nevelikog pogona, koji je kasnije prepušten propadanju – kažu bivši radnici.

Investitor iz Turske smatra da je obmanut i da mu biznis u Boru nije garantovao nikakvu zaradu.

– Mislio sam najbolje. Vjerovao sam da će ova fabrika raditi, ali ispalo je da ništa ne funkcioniše kako treba. Ispalo je sve neozbiljno – konstatovao je Arslani nakon zatvaranja fabrike.

Tako se fabrika na Boru pokazala kao promašena investicija iako je Mehmed Meša Adrović prilikom njenog otvaranja tvrdio da ovaj pogon ima perspektivu i da neće imati nikakvih problema s plasmanom proizvoda.

– Ovo je nova razvojna stranica u životu Bihora. Ovdje će raditi veliki broj mještana. Kako budemo osvajali nova tržišta tako ćemo povećavati obim proizvodnje, što zahtijeva i nova zapošljavanja. To nam garantuje i ozbiljni investitor iz Turske koji je zajedno sa nama ušao u ovaj posao. Ubijeđeni smo da će peškiri “Euro Bora” ubrzo postati brend i da nećemo imati problema s plasmanom – rekao je Adrović prilikom otvaranja fabrike.

On sada tvrdi da postoji dobra volja da se fabrika ponovo aktivira, ali da trenutno problem predstavlja nedostatak stručne radne snage.

– Mi smo obučili određeni broj radnika za rad u proizvodnji peškira i drugih artikala. Međutim, ti radnici su u međuvremenu otišli iz Bihora. Naša nastojanja da pronađemo novu radnu snagu ostala su neuspješna. No, mi nećemo odustati od namjere da fabriku ponovo stavimo u pogon – poručio je Adrović.

Tužilaštvo da preispita posao

Iz Demokratske Crne Gore tvrde da fabrika na Boru predstavlja neuspjeli predizborni trik DPS-a i da ovaj slučaj treba da razmotri nadležno tužilaštvo.

– Od samog početka jasno smo kazali da se radi o čistoj prevari i da od fabrike na Boru neće biti ništa. Vrijeme je pokazalo da smo bili u pravu. Uostalom, sve aktivnosti oko otvaranja fabrike sprovođene su pod sumnjivim okolnostima. Zato bi nadležne državne organe trebalo da zainteresuje šta se tamo zapravo radilo i kako su utrošena povjerena sredstva, s obzirom na to da je Investiciono-razvojni fond usmjerio dosta novca za otvaranje ove fabrike. Takođe, treba ispitati kako se fabrička imovina našla kao dio stečajne mase preduzeća “Simon vojaž” – saopštili su iz Demokratske Crne Gore.

PREUZETO: DAN/DARKO JOVOVIĆ