OPŠTINA PETNJICA PROSLAVILA JUBILEJ: 10 GODINA OD VRAĆANJA STATUSA OPŠTINE (FOTO I VIDEO)

Juče je u sali Centra za kulturu svečanom akademijom obilježen značajan jubilej za Opštinu Petnjica, prvi jubilej od usvajanja zakona o izmjeni i dopuni zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore kojim je vraćen status opštini Petnjica.

Na samom početku minutom ćutanja i učenjem El-Fatihe odata je počast velikom prijatelju Petnjice koji je nedavno preminuo, Rifatu Rastoderu, borcu za ljudska i manjinska prava koji je u velikoj mjeri zaslužan za vraćanje statusa opštine Petnjica.

Svečanoj akademiji su prisustvovale brojne zvanice i gosti, predstavnici opština Berane, Rožaje, Andrijevica, Gusinje, ambasador Sjeverne Makedonije Zećir Ramčilović, predsjednik Bošnjačkog vijeća Suljo Mustafić, državni sekretar u MKI Ismet Latić, glavni Imam u Petnjici Husein ef. Ramčilović, direktori škola, građani i mnogi drugi.

Tokom uvodnog obraćanja predsjednik SO Petnjica Mehmed Adrović je kazao da je Petnjica gubitkom statusa opštine 1957. godine izgubila mnogo, ali da su mudri bihorci godinama težili prema tome da taj status vrate i uspjeli u tome na kraju.

,,Uz nesebičnu podršku tadašnje državne vlasti uspjeli smo da inicijativu dovedemo do skupštinske procedure i vraćanje sastusa opštini Petnjica. Na svakom koraku danas možemo vidjeti da je Petnjica jedno veliko gradilište i da poprima obrise jedne moderne sredine” kazao je Adrović.

Takođe prisutnima je prezentovan video Petnjice nekada i sada, a nakon toga je uslijedio govor predsjednika Odbora za vraćanje statusa opštine Petnjica Muslije Kalića, koji je na samom početku pozdravio sve prisutne i zahvalio se što je baš njemu data mogućnost da se obrati ispred Odbora za vraćanje statusa opštine.

,,Ono što smo priželjkivali punih 56. godina desilo se 28. maja 2013. godine- Skupština Crne Gore je usvojila izmjene i dopune zakona o teritorijalnoj organizaciji na osnovu kojeg Petnjica postaje opština. Put do tog cilja nije bio ni lak ni jednostavan. Mnoge generacije su čekale da se to desi, da se ispravi nepravda, da se oduzeto vrati i pruži se prilika bihorcima da sami odlučuju o svojoj sudbini” kazao je Kalić.

Takođe, on je predstavio aktivnosti koje su prethodile 28. maju 2013. godine i na taj način upoznao prisutne o istorijskom razvoju opštine Petnjica od vremena Kraljevine Crne Gore.

Na samom kraju usljedilo je obraćanje predsjednika opštine Petnjica Samira Agovića koji je kazao da smo danas u prilici da se prisjetimo 28. maja 2013. godine i da je ovo prilika da se iznova zahvalimo svima koji su na taj način dali veliki doprinos da opština Petnjica povrati status.

,,Sagledavajući sve ono što je urađeno u protekloj deceniji sa puno odgovornosti možemo reći da smo ostvarili veliki uspjeh i da se stanje života kvalitetno poboljšalo. Nije bilo lako boriti se sa svim izazovima koje smo imali, posebno u prvim godinama našeg rada, ali posvećenost, odgovornost i vjerovanje u uspjeh su uticali da preuzetu odgovornost nosimo hrabro i odlučno. U tom periodu zanačajna podrška nam je bila opština Berane, Rožaje, Bijelo Polje, Danilovgrad, Andrijevica i Plav, ali i zajednica opština Vlade Crne Gore i Međunarodna organizacija Turske ,,TIKA”. Kako je vrijeme odmicalo jačali smo i kadrovski i finansijski, ali smo istovremeno stvarali nove vrijednosti i nova dobra” kazao je Agović.

Nakon toga je usljedio kulturno-umjetnički program. Prva se predstavila Ema Kršić i prelijepim glasom govorila pjesme Ferida Muratovića i Braha Adrovića, te pobrala simpatije publike koja je nagradila gromoglasnim aplauzom. Flautom se predstavila mlada Nina Radulović iz Berana, učenica VII razreda, a zatim Irma Nurković, predstavnica grupe ,,Teferidž” iz Rožaja.

Na samom kraju za sve goste bio je organizovan koktel u holu Centra za kulturu Petnjica.

Snimak sa svečane akademije možete pogledati na YT kanalu Radio Petnjica.

ERIS BABAČIĆ