Predstavljeni autori iz Bihora na književnoj večeri “ZRNO ZAVIČAJA” u Sloveniji

Kulturni i sportsko društvo Sandžak iz Slovenije je 19.05.2023 organizovalo književno veče ZRNO ZAVIČAJA.

Predstavljena su dva autora i njihove dvije knjige.

Sefadin Korać je predstavio svoj prvijenac, zbirku pjesama pod naslovom Pola, pola. Pjesme svojim stihovima opisuju najljepše osjećaje ušivene u rodni Sandžak, opisuju ljubav prema Bihoru i njegovim ljudima. U zbirci su svoje mjesto našle i pjesme o ljubavi, vjeri i narodu.

Selma Skenderović je predstavila zbirku kratkih priča Žašto šutiš, Hava?.

Knjiga je prevedena iz slovenačkog na bosanski jezik a izdavač je Bošnjačko kulturno društvo RUH iz Domžala i Lijepa riječ iz Tuzle. Priče govore o djeci doseljenika koja prolaze kroz različite vidove diskriminacije.

Selma je toj djeci dala glas i mogućnost da se čuju nepravde koje su doživjeli.  Knjiga Zašto šutiš, Hava?( Zakaj molčiš, Hava?) je doživjela veliki uspjeh, pa je Selma za nju dobila mnogobrojna priznanja i nagrade, među kojima su Urškina nagrada koja se dodjeljuje za najbolje prvijence te nagrada za najboljeg mladog autora na ovogodišnjem SARAJEVSKOM KNJIŽEVNOM SAJMU.

Moderator programa je bil Denis Striković, a dijelove knjiga su čitali Mehdija Šabotić, Senada Kalač i Adin Korać. Prisutnima se je obratio i zahvalio predsjednik Društva Džemal Kočan.

Prostorije Društva su bile popunjene do posljednjeg mjesta a poslije formalnog dijela večeri je slijedilo prijatno druženje uz tradicionalne dobrote koje su pripravile hanume: Meliha Korać, Almira Škrijelj i Beti  Maleškić.

Manifestacija ZRNO ZAVIČAJA ima za cilj da predstavi i afirmiše mlade književnike koji svojim pisanjem promovišu rodni kraj, te im na taj način odškrine vrata publike.

Upravni odbor KSD Sandžak, Slovenija