Pozorišno društvo ,,Divan” iz Petnjice kreće u regionalnu ljetnju turneju

Pozorišno ,,Divan” ovih dana radi u punom sastavu i punom parom, jer ih očekuje ljetnja turneja po Crnoj Gori i regionu, a započinju je u petak 19.05 u Islamskom kulturnom Centru Bar sa početkom 20:30h i predstaviće se predstavom ,,Hasanaginica.

Ramčilović je napisao svoju verziju čuvene balade, nastale polovinom 17. vijeka u Imotskoj krajini, koju je 1774. zapisao italijanski putopisac i etnograf Alberto Fortis, a prvi put objavio u svojoj knjizi “Putovanja po Dalmaciji”. Potom su je prevodili Gete, Volter, Valter Skot, Puškin, Mickjevič i drugi, što govori o njenim visokim umjetničkim dometima. Ova balada zasnovana je na principu grčke tragedije, to jest, sudbini Hasanaginice, majke petoro djece, koja je – bez krivice kriva.

Oni će se sa predstavom ,,Hasanaginica” predstaviti i reprezentovati Opštinu Petnjica širom regiona odCrne Gore, BIH, preko Srbije do Kosova:

19.05 IKC – Bar

KRAJ MAJA JE REZERVISAN ZA TUZI I PEĆ(datum i termin će biti poznat u narednih nekoliko dana)

03.06 ILIDŽA SARAJEVO

13-18.06. FESTIVAL DRAMSKIH AMATERA CRNE GORE. (TAKMIČENJE) BIJELO POLJE

Predsjednik je najavio i moguća gostovanja u drugim graovima Crne Gore, a posebnoi se potajno nada i očekuje poziv na manifestaciji ,,Dani Bošnjačke kulture u Luksemburgu” za par mjeseci, čime bi krunisali veoma bogatu ljetnju turneju, što bi samo po sebi za ovo društvo predstavljalo velikio uspjeh i postrek za dalji rad.

,,Pozorišno društvo ,,Divan” kuburi sa novčanim sredstvima, apelujemo na sve dobre ljude koji su u mogućnosti da pomognu u radu i funkcionisanju ovog društva sa novčanim sredstvima ili ako su u mogućnosti da finansiraju, bar neko putovanje, jer samim tim će pomoći u promovisanju kulturne baštine bošnjaka, muslimana petnjičkog kraja, a posebno pozorišta jer je naše pozorište najbolji mogući ambasador svog kraja” zaključio je Reho Ramčilovoć predsjednik pozorišnog društva ,,Divan” Petnjica.

ERIS BABAČIĆ