REVIJA BIHOR – SUSRETI DIJASPORE U LUKSEMBURGU: Festival za one kojima je imperativ druženje i koji žive u vijeku u kojem jesu

Ovo je bilo mjesto i festival gdje se ne gleda ko je ko: ni po naciji, ni po vjeri, ni stranačkoj pripadnosti; ovo je festival namijenjen za druženje uz dobru zakusku, piće i zabavu. Ovo je festival za one kojima je imperativ druženje i koji žive u vijeku u kojem jesu!

Piše: Faiz Softić

ZK „Bihor“ iz Luksemburga još jednom je pokazao moć i snagu u organizaciji i okupljanju rasutih sa Balkana.
Tako su i ove godine, kao i ranijih, organizovani tradicionalni, jedanaesti po redu „Susreti dijaspore u Luksemburgu“, koji su održani 30. aprila i 1. maja na fudbalskom stadionu „Viktor Maršal“ u gradu Tetanžu na jugu države. I ovaj put prostor predviđen za ovu manivestaciju bio je krcat doseljenicima sa Balkana, ali – nisu bili samo oni.

Na festivalu, kao i ranijih godina, bilo je i domicilnih građana Luksemburga, kao i gostiju iz drugih zemalja Evrope: Njemačke, Francuske, Belgije, Poljske, Češke, Holandije, Italije…

Po slobodnoj procjeni, ove godine Susreti su okupili preko tri hiljade posjetilaca, a sve je prošlo u najboljem redu – kako i dolikuje jednoj ozbiljnoj organizaciji kao što je ZK „Bihor“, koji godinama ne zna za promašene projekte, te u kontinuitetu niže uspjehe.

Preko šezdeset aktivista udruženja, četiri puna dana, računajući pripremu stadiona i pospremanje istog – od izlaska do zalaska sunca – dali su sve od sebe kako bi okupljenim gostima priredili što bolji doček i provod na festivalu. Njihova imena, bez ikakve sumnje, ostaće urezana zlatnim slovima u analima udruženja 

I ovaj put festivalu su prisustvovali zvaničnici opština Kayl/Tetange i Rumelange iz Luksemburga, te potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar za regionalni razvoj kapitalnih investicija mr. Ervin Ibrahimović, državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Crne Gore Ismet Iko Latić, predsjednik opštine Petnjica Samir Agović, poslanik u Skupštini Crne Gore doc. dr Abaz Dizdarević, kao i predstavnici drugih udruženja građana porijeklom sa Balkana. Svi oni obratili su se prisutnima i izrazili zadovoljstvo načinom rada ZK „Bihor“ te poručili da je sveta stvar čuvati zajedništvo i građansku provenijenciju kao najviši stepen vrijednost svakoga društva.

Bila je to prilika da se, pored nekoliko poznatih imena muzičke estrade sa Balkana, predstave i kultirno-umjetnička društva iz Luksemburga: KUD „Evropa“ i KUD ZK „Bihor“.

Sport kao važan segment Susreta

Na festivalu nijesu izostala ni sportska nadmetanja: turnir u fudbalu, tradicionalni triatlon: skok udalj, bacanje kamena s ramena, nadvlačenje konopca.

Pored Bihorskog triatlona – gdje je zabilježen najduži skok udalj od 2,60 m – Džemal Pramenković, a u bacanju kamena s ramena i ove godine bio je nedostižan Tutinac Nedžad Husović, koji je kamen od 18 kg bacio 8.30 m – organizovan je i fudbalski turnir gdje je učestvovalo osam ekipa.
Pobjednik turnira u fudbalu bila je ekipa Bosna/Sandžak, koja je u finalu, poslije boljeg izvođena jedanaesteraca sa 3:2, pobijedila ekipu „Snak Palas“, a treće mjesto zauzela je ekipa ZK „Bihor“.

Na kraju turnira pehare nagrađenima uručili su predsjednik fudbalskog kluba „Union 05“ Kayl/Tetange Mersudin Mita Ličina i predjsednik ZK „Bihor“ Hamdija Rastoder. Organizaciju turnira vodili su Mustafa Muhović i Zeno Rastoder. Sudija na turniru bio je Tufo Čivović.

Lijepo vrijeme, ni hladno ni pretoplo, bio je dodatni razlog da svijet u tolikom broju pohrli na stadion „Viktor Maršal“ u Tetanžu. Talasi sitne kiše, koji su se u nekoliko navrata naminuli na stadion, bili su kao opomena da je toga dana moglo biti i drugačije

I što je posebno važno, ovo je bilo mjesto i festival gdje se ne gleda ko je ko: ni po naciji, ni po vjeri, ni stranačkoj pripadnosti; ovo je festival namijenjen za druženje uz dobru zakusku, piće i zabavu. Ovo je festival za one kojima je imperativ druženje i koji žive u vijeku u kojem jesu. Sve ostalo, bar kada je u pitanju ZK „Bihor“ iz Lukseburga, ostaje po strani i manje je važno.

Moderator programa na festivalu bila je apsolventica na ekonomskom fakultetu u Arlonu/Belgija, visprena Aida Latić iz Luksemburga, porijeklom iz bihorskog sela Lagatori.

Festival je, prigodnim riječima dobrodošlice, otvorio Hamdija M. Rastoder, i na kraju, zahvaljujući se gostima na posjeti još jednom poručio:

– Idemo dalje! Vidimo se na sljedećim 12-tim Susretima na istom mjestu!