BIZNIS AGRO KLUB: PODIJELJENO 100 BESPLATNIH PLASTENIKA (FOTO I VIDEO)

Juče je u Petnjici podijeljeno 100 plastenika-tunela, koje je obezbijedilo Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

U pitanju su plastenici namijenjeni za proizvodnju na nivou domaćinstva. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa lokalnom samoupravom na ovaj način planira povećati samodovoljnost proizvodnje hrane kako na nivou domaćinstva, tako i na nivou lokalnog tržišta.

I ovaj Javni poziv je pokazatelj da u Petnjici vlada veliko interesovanje za poljoprivrednom proizvodnjom koja se odvija u plasteničkim uslovima. Kriterijumi za raspodjelu plastenika bili su objavljeni u Javnom pozivu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede 19.04.2022. godine.

U ranijem periodu Opština Petnjica je podijelila 155 plastenika, površine 100 kvadrata, ,,Tika“ 30 i sada Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede 100 plastenika, površine 50 kvadrata.

Predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović je kazao da će se na ovaj način znatno unaprijediti plastenička proizvodnja u Petnjici, kao i to da će Petnjica sada imati nešto više od hektar ipo ukupne površine.

,,Na zadovoljstvo svih poljoprivrednih proizvođača sa teritorije Opštine Petnjica u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede evo danas smo uspješno realizovali podjelu 100 besplatnih plastenika. Napomenuću da je opština prije toga u saradnji sa ,,Tikom” dodijelila 185 plastenika, 155 od opštine i ,,Tika” 30 plastenika i sada 100 od Ministarstva poljoprivrede, to je ukupno 285 plastenika za 285 porodica, prevedeno u Petnjici će biti hektar ipo ukupne površine pod plasteničkom proizodnjom. Jedna nova grana poljoprivrede koja se postepeno razvija u Petnjici, Petnjica ima dobre uslove za plasteničku proizvodnju, a ovo je još jedan dodatni motiv da naši mladi ljudi razmišljaju da se bave poljoprivredom“ zaključio je Agović.

Potpredsjednik opštine Petnjica Selvudin Seka Šabotić je kazao da nijesu ispunjeni svi uslovi u tehničkom smislu Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, kako je ranije bilo najavljivano i da su poljoprivrednici umjesto predviđenih 100 kvadrata površine plastenika, dobili 50 kvadrata.

,, Izvršena je realizacija podjele plastenika-tunela koje je obezbijedilo Ministarstvo poljoprivrede šumarsta i vodoprivrede. Kao i sto je receno, podijeljeno je 100 plastenika-tuneli. Ovom prilikom želimo da se zahvalimo direktoru direktorata u Ministarstvu poljoprivrede g-dinu Cimbaljeviću koji je pomogao da se ipak ovaj projekat realizuje. Takodje i zahvalnost timu iz Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede koji je danas bio u Petnjici, g-dinu Jocovičiću i Badnjaru. Moramo da istaknemo da su bila očekivanja da plastenici-tuneli budu kvalitetniji, kao i da budu onako kako je najavljeno od strane Vlade i Ministarstva poljoprivrede i šumarstva u tehničkom smislu, da je površina 100 kvadrata, a ovi su oko 50 kvadrata, kao i ne kompletni, misleći na vrata i druge elemente kojima bi poljoprivrednici dobili kvalitetnije objekte.

Rang lista je sačinjena na osnovu kriterijuma iz  Javnog poziva od strane Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede. Vjerujemo da ce biti od koristi poljoprivrednim proizvodjacima.“ Zaključio je Šabotić.

ERIS BABAČIĆ

 

Projekat Biznis Agro Klub podržan je od strane Ministarstva kulture i medija.