(FOTO, VIDEO) Obilježeno 10 godina BKZ Luksemburga uz promociju djela “Ontologija islama” akademika Ferida Muhića

Svečanost obilježavanja 10. godišnjice osnivanja Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) Luksemburga, koja se u subotu veče, 28. januara, odvijala u svečanoj sali Tramsschapp na Limpertsbergu, okupila je dio bošnjačke duhovne, naučne i kulturne elite. Centralni dio programa večeri bio je posvećen promociji knjige “Ontologija islama”, čiji autor je istaknuti filozof Ferid Muhić.

Nakon uvodnog dijela programa realizovane od strane moderatora večeri, Faruka Ličine, prisutnima je predstavljena kratka retrospektiva desetogodišnjeg djelovanja BKZ Luksemburga od strane Hajrudina Hadrovića, aktuelnog predsjednika ovog respektabilnog udruženja.

Zatim se mnogobrojnoj publici, nadahnutim govorom, obratio novoimenovani vjerski poglavar muslimana Luksemburga, hafiz Hilmija ef. Redžić.

Uslijedio je dio programa posvećen promociji djela “Ontologija islama”. U tom kontekstu, u svojstvu promotora, prisutnima se najrpije obratio muftija sandžački i predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije (BNF), hafiz Abdurrahman ef. Kujević. Govoreći o značaju navedenog djela, muftija Kujević je istakao da “Ontologiju islama” doživljava kao “Kitabu-tevhid” savremenog doba, što je za sve poznavaoce islamistike dovoljan pokazatelj važnosti koju ovoj knjizi Muftija sandžački bezrezervno pridaje.

U svojstvu promotora obratio se i akademik Šerbo Rastoder, aktuelni potpredsjednik BANU, redovni član CANU i DANU. Akademik Rastoder je sa pozicije pisca predgovora knjige “Ontologija islama”, a takođe i u svojstvu direktora Instituta za historiju, demografiju i antropologiju Sandžaka, u čijem izdanju je knjiga štampana, vrlo znalački govorio o Muhićevom djelu.

“Autor je uspio u pokušaju promovisanja stava da religija nije tvorevina čovjeka, već Boga” , kazao je između ostalog akademik Rastoder.

Na kraju se prisutnima obratio i sam autor knjige, akademik Ferid Muhić.

“Objava Kur’ana predstavlja prelomnu tačku u kojoj je čovječanstvo iz adolescencije stupilo u stanje zrelosti! Punoljestvo delegira čovječanstvo da preuzme odgovornost za svijet koji mu je Objavom povjeren na čuvanje i darovan na raspolaganje”, istakao je akademik Muhić.

Po već ostaljenom običaju, na marginama tradicionalne manifestacije obilježavanja godišnjice BKZ Luksemburga, upriličena je dodjela priznanja “Mulla Osman Rastoder”, kojeg je na samom početku svog djelovanja, tačno prije jedne decenije, ustanovila BKZ Luksemburga. Za ovogodišnjeg dobitnika ovog prestižnog priznanja, koje se dodjeljuje u vidu plakete i dukata sa likom gazije Mulla Osmana Rastodera, jednoglasno je izabran Islamski centar “Gazi Isa-beg” iz Eša (Esch/Alzette).

U ime Centra, priznanje je uručeno aktuelnom predsjedniku džemata Vahidu Duroviću, i imamu hafizu Zikretu ef. Mustafiću. Međutim, imam i predsjednik džemata tom prilikom su ključnu zaslugu za doista veliki uspijeh u radu Islamskog centra “Gazi Isa-beg” pripisali njegovom prvom i dugogodišnjem predsjedniku, Mersadu Dragolovčaninu, pozvavši ga tom prilikom da istupi iz publike i preuzme laskavo priznanje, što je cjelokupnom ambijentu večeri ulilo dodatnu dozu pozitivnih emocija.

Po okončanju zvaničnog dijela manifestacije, akademik Muhić je potpisivao knjige velikom broju onih koji su uspjeli doći do svog primjerka na promociji.