Fantomski IN4S govorom mržnje poziva na nasilje nad urednicima Standarda: Skandalozni tekst i prijeteće poruke u rukama policije i Tužilaštva

Internet stranica koju je State Department označio dijelom ruskog propagandnog sistema, a koja sebe naziva medijem – In4s, juče popodne objavila je tekst ”Standar(dno) pokvareni: Jasmina i Samir posprdavaju se Srbima sa Kosmeta i vrijeđaju Srbe iz Crne Gore”, koji obiluje govorom mržnje na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

U navedenom tekstu urednici Standarda predstavljeni su kao mrzitelji Srba i srpskog naroda kako u Crnoj Gori, tako i šire, što je na samoj platformi ovog glasila i na njegovim komunikacionim kanalima izazvalo brojne prijetnje, uvrede i druge morbidne komentare na račun glavne i odgovorne urednice Jasmine Muminović i zamjenika urednika Samira Rastodera.

„Zbog ovoga dođe li do g*, mi ođe znamo što ćemo sa Jasminom i Samirom,…“, ovo je samo jedan u nizu prijetećeh komentara na sporni tekst koji su administratori portala – očito sa zadovoljstvom, objavili.

Povod za lavinu šovinističkih i kleriko-nacionalističkih stubaca glasila In4s bio je tekst portala Standard u kojem su navedeni fakti – a to je informacija da je na zbor na Jarinju, koji organizuju Srbi sa Kosova, iz Crne Gore otišlo svega 30 građana, sa 10 automobila i dva kombija, koliko ih je registrovano na Graničnom prelazu „Dračenovac“. Takođe, objavljen je i printscreen facebook stranice, preko koje su pozivani građani iz devet crnogorskih opština da se sakupe i organizovano odu na ovaj zbor. Sve ostalo što se našlo u narativu ove informacije, podaci su iz javno dostupnih internet izvora.

Ono što je ipak posebno indikativno jeste da IN4S nije demantovao samu informaciju koju smo plasirali već je izlivom mržnje zapravo još jednom demonstrirao da urednici i čitaoci ovog portala Kosovo i druge srpske svetinje očito najbolje brane tastaturom sakriveni iza fantomskih identiteta.

Za razliku od Gojka Raičevića i njemu sličnih, koji se kriju iza imena kubanskih boksera ni Jasmina, ni Samir ni svi ostali članovi naše redakcije se ne kriju od crnogorske javnosti već javno, transparentno i pod punim imenom i prezimenom pišu i bore se za vrijednosti u koje vjeruju. Ipak, za takvo djelovanje potrebna je hrabrost – kategorija koja je vlasnicima, urednicima i novinarima IN4S-a nepoznata, a što je naša servisna informacija koja je izazvala govor mržnje jasno i dokazala.

Podsjećamo, In4s je glasilo koje je registrovano NIGDJE, a bitiše u javnom prostoru Crne Gore unazad nekoliko godina, šireći mržnju, netrpeljivost i podjele, kroz razne šovinističke i kleriko-nacionalističke sadržaje. Kao glavni i odgovorni urednik i vlasnik u javnosti se predstavlja Gojko Raičević, koji je već jednom bio predmet izviđaja Osnovnog državnog tužilaštva po krivičnoj prijavi uredništva portala Standard. Izviđaj je trajao godinu dana, nakon čega je obustavljen.

Ovim povodom Uprava policije će danas, kako je najavljeno uredništvu Standarda, o spornom tekstu i prijetećim komentarima obavijestiti nadležno državno tužilaštvo, koje će dati ocjenu o elementima krivične odgovornosti.

STANDARD