OO BS PETNJICA: Iniciraćemo smjenu Adrovića, DPS provukao rebalans budžeta u tišini da sakrije tragove zloupotreba

Bošnjačka stranka Petnjica

Opštinski odbor Bošnjačke stranke Petnjica je, u reakciji na zasijedanje lokalnog parlkamenta koje je održano u četvrtak, saopštio da “je na sjednici došlo je do grubog kršenja Poslovnika o radu SO, na način što je predsjednik SO Mehmed Meša Adrović, odlazeći predjsednik OO DPS Petnjica, onemogućio raspravu o najbitnijoj tački dnevnog reda, Prijedlogu Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o Budžetu opštine Petnjica za 2022. godinu”.

“Naime, nakon toga što pomenuti prijedlog Odluke o rebalansu budžeta nije dobio potrebnu većinu na matičnom Odboru za finansije privredu i razvoj, kada su članovi Odbora glasali: 2 glasa za, 2 glasa protiv i jedan uzdržan (član vladajućeg DPS), dan prije skupštinskog zasijedanja i kada su već pokrenuta neslaganja unutar DPS većine koja u petnjičkom parlamentu vrši samostalno vlast trebala da kulminiraju na samoj sjednici SO, odlazeći predsjednik je to prekinuo na jedan vrlo neprimjeren način, kršeći sve demokratske principe i Poslovnik o radu SO. Tako da nije bilo uvodnog obraćanja, raspave, niti završne riječi, što je nezapamćeno u parlamentarizmu”, saopšteno je iz OO BS.

Oni podsjećaju da predsjednik lokalnog parlamenta već duži vremenski period boravi u Njemačkoj, a u Petnjici dolazi na sjednice SO i odmah se vraća, vjerovatno zbog poslovnih obaveza koje ima i u zemlji boravka.

“Pošto je sve izvjesnije da neće uspjeti u namjeri da obnovi mandat predsjednika lokalnog DPS-a i niza poslovnih promašaja u Crnoj Gori, svoje vrijeme i pažnju drži van CG i van Petnjice. Imajući u vidu da živi u dijaspori, njegovim odlaskom, vjerovatno će DPS izgubiti jaku sponu koju je imao sa dijasporom, jer su imali predsjednika SO iz dijaspore, što im je i najveće dostignuće u saradnji sa dijasporom”, kažu iz lokalnog odbora Bošnjačke stranke.

Oni upozoravaju da građane naše opštine najviše brine opstanak opštine Petnjica, opstanak stanovnika na ovim prostorima i održivi život.

“Dosadašnja samostalna vlast DPS-A, koji je i u Petnjici u velikoj krizi, doveo je opštinu Petnjica u jako tešku situaciju. Zbog nedostatka ideja za razvoj i sebične politike koja je pogodovala samo povlašćenim pojedincima koji su koristili opštinske i državne resurse u lične svrhe opština Petnjica je i dalje na samom dnu razvoja u CG. Veliki broj mladih, školovanih i stručnih ljudi je zbog partijskog zapošljavanja i neperspektivnosti, morao da napusti Petnjicu. Infratsruktura je u jako lošem stanju, a većina stanovništva živi u jako teškim uslovima i finansira se dominantno preko socijalnih davanja i ili donacija dijaspore. Opštinska administracija je neuređena, nedovoljno funcionalna i trenutno u vd statusu, jer su npr. pozicije glavnog administratora i načelnika komunalne policije u vd stanju i pokrivaju se preko honorarnih ugovora i na taj način se polako devalviraju glavna obilježja opštine kao institucije. Da li je to nečija namjera da se opština devalvira i ugasi ili da se pokaže kako smo mi bihorci nesposobni da vodimo opštinu ili je neznanje, neka građani sami prosude”, preciziraju iz OO BS Petnjica.

Dodaju da je činjenica da se na ovakav način razara i ubija i ono što je čuvalo i vratilo status opštine, a to je ideja o opštini Petnjica, za koju su se borili mnogi i u dijaspori i u Crnoj Gori, a od koje sada imaju koristi, ne njeni građani već nesavjesni pojedinci koje je zapalo da je trenutno vode, a gdje je vode, ni oni sami ne znaju?!

“Umjesto da se u SO donose Odluke, vodi dijalog i radi na rješavanju bitnih problema i izazova koji opterećuju naše građane i našu zajednicu, ona je jučerašnjim postupanjem Predsjednika skupštine svedena na prolazni peron neke autobuske stanice. Da li ćemo da završimo kao neka autobuska stanica prosudite sami”, kažu iz OO BS Petnjica.

Tvrde da trenutno u petnjičkom DPS-u vlada apatija zbog osipanja DPS-a, u drugim opštinama i evidentna nepoznanica; kako, sa kime, kuda i sa čime?

Da li će i Petnjica biti žrtva te apatije i propadanja ili će Bihorci preuzeti odgovornost i kako dolikuje uvesti domaćinski odnos prema opštini i građanima.

“Bošnjačka stranka poziva dijasporu i sve zdrave snage u Petnjici da se okupimo oko ideje opstanka i izgradnje održive i funkcionalne opštine i institucija koje će biti profesionalne i servis za sve naše građane. Moramo uvesti transparentan rad sa jasnom vizijom razvoja i izgradnje Bihora i Petnjice. Moramo stvoriti inkluzivan sistem i uključiti sve radne, vrijedne i sposobne ljude dobre volje da zajedno kreiramo bolju budućnost i rješavamo zajedničke nagomilane probleme. Dosadašnja vlast je pokazala da nema viziju, kapacitete niti znanje da se suoči sa svim problemima i da ih rješava. Ono što je dominantno obilježje dosadašnje politike vođenja opštine Petnjica jesu, improvizacije, kreativna rješenja i odlaganje rješavanja problema. Što nas je dovelo u joše nezavidniju situaciju nego što smo bili. Mi danas imamo manje stanovnika, posebno mladih, nego prije vraćanja statusa opštine. Imamo manje energije i nade jer su nam je lošom politikom, podjelama i zakulisnim radnjama narušili društveno tkivo i zajednicu koja se mora od svega toga oporaviti. Oporavak će biti težak, ali za bilo koju vrstu oporavka neophodna je smjena aktuelne nesposobne vlasti čiji je najveći rezultat gomilanje problema i parcijalni pokušaji rješavanja istih. Ponavljamo zahtjev da se ne vrši diskriminacija u procesu zapošljavanja, koja je pod DPS vlašću bila opterećena partijskom ili vjerskom diskriminacijom i da se zaposljavaju i naši sugrađani pravoslavci Srbi i Crnogorci. Da zajedno kreiramo održive višegodišnje planove i projekte razvoja, a ne kao što je do sada bio slučaj da se radi na improvizacijama i predizbornim krpljenjem rupa koje ne mogu da dočekaju ni sledeću sezonu a ne sledeće lokalne izbore”, kažu iz OO BS.

Podjećaju da je Bošnjačka stranka na posljednje održanim lokalnim izborima pokazala da je jedini politčki stabilan subjekat u CG, koja bilježi konstantan rast podrške, što je dokaz ispravne politike koju vodi.

“Pokušaj odlazeće DPS vlasti u Petnjici da u SO uvede diktaturu, pogazi zakone i Poslovnik o radu i da u tišini provuče još jedan rebalans Budžeta koji će im od javnosti pokriti dugove za prošlu izbornu kampanju, za troškove reprezentacija i putovanja za predsjednike opštine i skupštine, za nepostojeće opštinsko ugostiteljsko preduzeće i brojne druge transakcije od kojih građani nemaju i neće imati nikakve koristi, već samo štetu. U periodu globalne krize, čija posljedica su i visoke cijene energenata i hrane, opština umjesto da je juče donijela odluku da se stimulišu, gorivom i novcem naši poljoprivredni proizvođači, da u periodu jesenje sjetve zasiju što veće poljoprivredne površine i da uvećaju stočni fond, taj novac se troši na iće i piće. Simptomatično je i to što se nije objavila ni Odluka o završnom računu opštine Petnjica za 2021.godinu ? Zašto ova vladajuća klika u Petnjici želi da od javnosti sakrije svoje djelovanje, a da degradira i polako ukida institucije sistema? Za koga i za čiji račun?
Zbog svega navedenog i nenavdenog, Bošnjačka stranka će sa svima koji žele dobro Petnjici, najprije pokrenuti inicijativu za smjenu predsjednika SO Petnjica Mehmeda Adrovića, kako DPS ne bi povukao i opštinu za sobom, u propast”, zaključuju u OO BS Petnjica.