Održano književno veče ,,Živa antika Miraša Martinovića“

Još jedan program održan je u okviru IX Bihorskog kulturnog ljeta- književna promocija ,,Živa antika Miraša Martinovića“.

Na skupu su prisustvovali uvaženi književnik Safet Hadrović Vrbički, cijenjeni autor Miraš Martinović, kao i moderator programa mr Dijana Tiganj.

Miraš Martinović, rođen 1952. godine, jedan je od najznačajnijih crnogorskih pisaca. U literaturu je ušao knjigom Mit o Trešnji (prvijenac nagrađen književnim priznanjem Lazar Vučković).

Na regioinalnim i širim prostorima postao je prepoznatljiv po antičkim temama i zaboravljenim pejzažima Crne Gore, koje je oživio u romanesknoj prozi: Putevi Prevlise, Otvaranje Agruvijuma, Teuta, Snovi u Doklei i Antički gradovi/snovi i sudbine. Objavio je i romane: Jeretik, Vavilonski mudraci, Poslednji Eshilov dan, Harfistkinja iz Ura, Roman o Njegošu Drugoga sunca luče i knjigu priča Povratak u Aleksandriju.

Bogatu stvaralačku riznicu Martinović upotpunjuje pjesničkim knjigama: Nevidljivi ljetopis, Govor kraljeva, Govor zemlje, Sašpatavanje s memorijom, Luk i lira, Glasovi iz kamena i Dan koji nije prošao.

Djela su mu prevođena na nekoliko jezika. Dobitnik je Regionalne književne nagrade Teuta i Oktobarske nagarde Herceg Novog, grada u kome živi. Član je Crnogorskog PEN-a i Matice Crnogorske.

A. L.