(FOTO I VIDEO) POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA DŽAMIJU U SKENDERIJSKOJ KALICI

U Skenderskoj Kalici postavljen je kamen temeljac za izgradnju džamije sa pratećim objektima.

Nakon skoro četiri mjeseca, započeti su zemljani radovi na izgradnji džamije, na zemljištu kojeg je uvakufio, odnosno u zadužbinu dao rahmetli Tahir Skenderović sa svojim sinovima Suadom i Seadom.

U prisustvu predsjednika Medžlisa IZ Petnjica Rifata Agovića, Suada Skenderovića, dr Edvina Hodžića i velikog broja mještanja, položen je kamen temljac za izgradnju džamije.

U ime Medžlisa IZ Petnjica Rifat Agović, za portal Radio Petnjica kazao je da na području Medžlisa islamske zajednice Petnjica izgradjeno do sada deset džamija, dok se radovi na džamiju u Lagatorima privode kraju, a džamija u Skenderskoj Kalici je dvanaesta po redu.

„Zemljište na kojem se izgrađuje džamija je vakuf porodica rahmetli Tahira Skenderovića, njegovi sinovi su preuzeli emanet za izgradnju ove džamija a svakako, svi koji žele da pomognu u njenoj izgradnju srdačno su dobrodišli“, kazao je Rifat Agović.

„Želim ovu priliku da iskoristim da u ime Medžlisa, pozovem ljude dobre volje, koji žele da pomognu izgradnju džamije, kao i svima da se zahvalim, koji su do sada doprinijeli u njenoj izgradnji.

Porodica Skenderović je i u prethodnom periodu zajedno sa ostalim mještanima, radila na realizaciji projekata za dobrobit naselja u Skenderskoj Kalici, kao što je bunar za vodu, izgradnja putnog pravca, snadbijevanje električnom energijim i drugi.

Suad Skenderović, jedan je od nosilaca projekta izgradnje džamije u Skenderskoj Kalici i u svom obraćanju, istakao je da je selo u kojem žive, bilo prepušteno samom sebi.

„Živim u selu Trpezi a izlazim tokom ljetnjih mjeseci u Skendersku Kalicu, koje je planinskog predjela.  Zajedno sa mještanima, organizovali smo se i pokrenuli mnoge projekte koji će biti od koristi našim mještana, a jedan od tih projekata je izgradnja džamije sa pratećim objektima. Važno je istaći da su pozvani svi koji žele da učestvuju u izgradnji džamije.

U sklopu džamije, odnosno molitvenog prostora i gasulhane, biće izgrađena hatarhana i abdesthana kao i kupatila na dva sprata“, navodi Suad Skenderović.

„Želimo da pokušamo da oživimo naše selo, veliki broj ljudi vraća se svome selu, izgrađuju se nove kuće. Takođe imamo mlađu generaciju, koja dolazi u naše selo, obilaze svoju dedovinu i očevinu, koju žele da obnove. Kroz naše selo je prije dvije godine asfaltiran putni pravac i kada je došao asfalt do naših kuća, dobili smo krila i počeli smo optimističnije da razmišljamo. Nijesmo imali dobru infrastrukturu ali već danas imamo i sve ide na bolje.

Na kraju, želim svima da se zahvalim, koji su svojim prisustvom uveličali postavljanje kamena temeljca i takođe da se zahvalim svim ljudima koji su na bilo koji način uzeli užešće u izgradnji džamije, te stoga još jednom želim da pozovem dobrotvore da učestvuju u izgradnji džamije u Skendreskoj Kalici“, zaključio je Suad Skenderović.

Dr Edvin Hodžić, koji živi i radi u Podgorici, bio je u posjeti svom rodnom zavičaju i za naš portal kazao da pomaže svaku dobronamjernu akciju, izgradnje infrasturkturnih projekata u Petnjici.

„Želim da se obratim našoj dijaspori i mještanima da podrže korisne projekte Islamske zajednice i namjere porodice rahmetli Tahira Skederovića, jer važnost izgradnje institucija vakufa je neprocjenjiva, ona je već trend i treba biti kontinuitet.

Želim takođe da posjetim na jedno islamsko kazivanje u kojem se kaže da je najbolji čovjek kod Boga onaj koji koristi drugim ljudima, te stoga na kraju, apel svima koji žele da podrže završetak izgradnje džamije u Skenderskoj Kalici“, zaključio je Dr Edvin Hodžić.

ALMJINA LIČINA