SVEČANA SJEDNICA SO PETNJICA: URUČENE NAGRADE, DODIJELJENA PRIZNANJA

Na svečanoj sjednici Skupštine opštine Petnjica, koja je sazvana povodom 4. avgusta, Dana opštine Petnjica prisusvovali su brojni gosti, ljudi iz različitih sfera života, predstavnici dijaspore, odbornici u lokalnom parlamentu  kao i predsjednici  i predstavnici drugih opština.

Na samom početku prisutnima se obratio predsjednik SO Petnjica Mehmed Adrović, koji je poželeo dobrodošlicu prisutnima i kazao sa sigurnošću da su građani Petnjice izabrali pravi put, a da o tome govore poboljšani uslovi života i brojni infrastrukturni projekti.

,,Možete se i sami uvjeriti da ovogodišnji Dan opštine obilježavamo u ljepšoj Petnjici, koja iz godine u godinu postaje mjesto kvalitetnijeg života naših građana. Koraci jesu teški i mukotrpni. Nastojimo da Petnjica postane značajan centar da vratimo sjaj našim selima i sačuvamo prirodu našeg kraja“ saopštio je Mehmed Adrović predsjednika SO Petnjice.

Nakon toga uslijedilo je obraćanje predsjednika Opštine Petnjica Samir Agović, koji je tokom obraćanja predstavio ostvarene rezultate u protekloj godini, kao i u tekućoj zaključno sa današnjim danom u opštini Petnjica.

,,Čestitam Dan opštine svim građanima sa nadom da svaki naredni proslavljate sa novim uspjesima. Četvrti avgust je istorijski dan kada se desio istorijski referendum i kada su svi naši građani iskazali volju, spremnost i odlučnost da se preuzme odgovornost za bolju sudbinu ovog kraja. Period između dva praznika, je period kada sumiramo ostvarene rezultate imajući u vidu okolnosti u kojima se odvijajo naš društveno-politički život, sa sigurnošću možemo reći da smo ostvarili izvanredne rezultate. U oblasti infrastrukture završeni su sledeći projekti: izgradnja biljnog prečišćivača otpadnih voda, naš fokusu prethodnih godina, kao i ove bio je na razvoj saobraćajne infrastrukture, pa smo tako zahvaljujući sredstvima lokalne uprave, Uprave javnih radova, IFADA, Ministarstva poljoprivrede, dijaspore i društveno odgovorne firme ,,Bemax“ uradili asfalt u dužini od 25km, a ukupna vrijednost premašila je 1.600.000 eura. Idući prema tome da riješimo problem otpada izgradili smo stanicu za prikupljanje selektivnog otpada, vrijednost radova 175.000eura. Na vodovodu Murovsko vrelo uloženo je prošle i do ovog momenta blizu 300.000 eura, očekujemo završetak ovih radova do kraja građevinske sezone. Uradili smo mnogo toga na pružanje podrške studentima i ranjivim kategorijama našeg stanovništva kroz razne vidove materijalne pomoć. Studenti i učenici su uvijek imali čvrst oslonac na lokalnu upravu tako će biti i u narednom periodu“ kazao je Agović.

Nakon obraćanja  predsjednik opštine Samir Agović je uručio priznanje društveno odgovornoj firmi ,,Bemax“ za izuzetan doprinos za razvoj saobraćajne infrastrukture u Petnjici.

Posebna pažnja je poklonjena mladima, onima od kojih se najviše očekuje da aktivno učestvuju u razvoju svog zavičaja. U ime komisije za dodjleu studentski nagrada obratila se Šejla Šabotić. Tročlana žiri i sastavu Amer Agović, Anita Muhović i Šejla Šabotić donijeli su sledeću odluku. Studentska nagrada za 2022 godinu dodeljuje se Kenanu Muratoviću, Selmi Halilović, Elvisa Latić. Nagrada se sastoji iz priznanja i novčane nagrade od 100eura.

Žiri je na održanoj sjednici jednoglasno podržao predložene kandidate za najveće opštinsko priznanje. Nagrada se sastoji od plakate i novčanog iznosa u visini tri najniže cijene rada u Crnoj Gori. Najveće opštinsko priznanje ,,04. avgust“ i nagrade dodjeljuju se: prof. dr Isad Skenderović, Ćamil Ramdedoviću posthumno i treća najveća opština nagrada pripala je Halilu Agoviću.

Član žirija Muslija Kalić na kratko je upoznao prisutne šta je bilo presudno i šta ih je rukovodio da baš ovi kandidati dobiju najveće opštinsko priznanje.

Prof. dr Isad Skederović rođen je 14.02.1965 u Trpezima, stalno je nastanjen u Tuzli stekao je zvanje pomoćni istraživač Biologije. Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Prištini stekao je zvanje profesor Biologije. Na odsjeku Priprodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu odbranio je svoj magistarski rad i stekao zvanje magistra bioloških nauka. Za doktora nauka promoviran je 2010. Na Univezitetu Sarajevu nakon uspješne odbranjene doktorske disertacije.

Ćamil Ramdedović-posthumno. Ćamil Ramdedović je rođen 05.05.1943. u selu Lagatore. Proveo je svoje djetinstvo i radni vijek u rodnom Bihoru. Tokom dužeg vremenskog perioda pokazivao izuzetan aktivizam i kao veliki vizionar dao doprinos poboljšanju uslova života na području opštine Petnjica. Svoj radni angažman započinje u Opštoj Bolnici u Beranama, a nastavlja u zdravstvenoj stanici u Petnjici. Prepoznat je po svom društvenom aktivizmu u raznim oblastima, gdje je u više navrata obezbeđivanja realizaciju brojnih akcija, kao dugodišnji zdravstveni radnik zalagao se za unapređenje života u Bihoru. Inicijator je brojnih akcija I projekata, kao lokal patriota njegova želja za humanosti rezultira da Petnjica postaje bolje mjesto za život svih njenih građana. Nakon smrti njegovi potomci su osnovali fondaciju ,,ČOVJEK NE UMIRE“ Ćamil Ramdedović, koja za cilj ima nastavak i unapređenje njegovih ideja.

Treći dobitnik je Halil Agović rođen 20.02.1954. u selo Bare, osnovnu školu je završio u Petnjici, a srednju u Nikšiću. Boravi i radi u Luksemburgu, jedan je od pokretača i organizatora podrške obnove nezavisnosti Crne Gore i obnove statusa naše opštine. Pokretač je brojnih humanitarnih akcija, kako za samu opštinu tako i za njene građane. 1988. izabran je za predsjednika kluba Sandžak u Luksemburgu, a posebno značajnim se izdvaja projekat ,,Seoski razvoj i turizam u Petnjici“. Osnivač je brojnih sportskih sekcija koje djeluje u okviru Luksemburg- Crna Gora čiji je aktuelni  predsjednik skupštine. Humanitarne aktivnosti Halila Agovića su prepoznate i od strane većih državnih institucija, pa je RTCG u više navrata pokazala interesovanje da prati njegov aktivizam i društveno korisan rad.

U ime nagrađenih studenata na podršci se zahvalila Selma Halilović, a u ime dobitnika ovogodišnje najvećeg opštinskog priznanja Munir Ramdedović, prof. dr Ibro Skenderović, koji su se odrekli novčanog iznosa u humanitarne svrhe.

Nakon proglašenja i dodjele priznaja uslijedio je bogat kulturno zabavni program na kojem su učestvovali muzičari iz Berana : Stefan i Andrej Pajković, zatim Goran Vratnica, koji je ujedno u predsjednik Crnogorsko-Belgijskog udruženja Montenegro i Dino Hajdarpašić porijeklom iz Vrševa.

Na samom kraju program su zaokružili još jednom članovi KUD ,,Bihor“  sa koreografijom ,,Ličinskim kolom“ koreografa Ibiša Kujevića.

ERIS BABAČIĆ