(DAN) Mještani sela Pecko nezadovoljni: Vodovod sa Murovskog vrela gradi se punih 13 godina

Foto: Dan

Mještani petnjičkog sela Pecko koje, pripadajući mjesnoj zajednici Radmanci, broji četrdesetak domaćinstva, zatražili su, po ko zna koji put, od Vlade i lokalne uprave da preduzmu mjere i radnje kako bi u što kraćem roku riješili problem vodosnadbijevanja. Podsjetili su da još uvijek miku muče kako da obezbijede vodu za osnovne životne potrebe, iako su, prema prvobitnom planu, odavno trebalo da budu priključeni na vodovod koji se sa Murovskog vrela za potrebe više sela i zaselaka gradi punih 13 godina. Raspoloživa dokumentacija ukazuje da na ovaj vodovod, čija kompletna izgradnja zahtijeva novčana ulaganja od preko milion eura, treba da se priključi blizu 600 korisnika. Mještani sela Pecko navode da su broja domaćinstva u drugim selima dobila vodu sa Murovskog vrela, ali da oni, zbog odugovlačenja radova i nedostaka sredstava, još moraju da čekaju da voda potekne i na njihovim česmama.

-Prema svim parametrima mještani sela Pecko su, zbog specifične situacije u kojoj se nalaze, prvi trebali da dobiju vodu sa Murovskog vrela, jer u našem mjestu uopšte nema vode. Međutim, mi još uvijek, zbog nečijih propusta, čekamo da se od glavne komore koja se nalazi iznad Radmanaca krene sa postavljanjem cjevovovoda i ostale opreme prema našem selu. Mještani su prinuđeni da putuju po kilometar i više kako bi sa Radmanske rijeke zahvarili vodu za potrebe svojih domaćinstva. Ljeti se dešava da rijeka presuši i onda se snalazimo kako ko zna i umije. Od Vlade, odnosno Ministarstva poljoprivrede, i lokalne uprave zahtijevamo da što prije opredijele sredstva za nastavak izgradnje vodovoda do sela Pecko – ističe mještanin Reka Ličina.

Mještani sela Pecko naglašavaju da do njihovih domova voda sa Murovskog vrela, zbog visinske razlike, treba da dođe uz pomoć pumpi.

-Glavni vod je stigao iznad sela Radmanci gdje su izgrađeni crpna stanica i razdjelne komore, ali je ostalo da se u nekoliko pravaca instaliraju cjevovodi ka domaćinstvima i odrade dodatni poslovi na postrojenjima. Potrebno je da se ugrade i pumpe koje će pumpati vodu ka našem selu, jer, zbog visinske razlike, ona ne može da dođe slobodnim padom. Sve to zahtijeva dodatne napore. Dosad su napravljeni broji propusti prilikom realizacije projekta izgradnje vodovoda sa Murovskog vrela. Zato očekujemo da se našim zahtijevima što prije udovolji kako bi prestali da vodu za osnovne životne potrebe nosimo u kofama i flašama kao i prije sto godina – podvlači Ličina.

Mještani sela Pecko ističu da neriješeni infrastrukturni problemi pospješuju masovno iseljavanje stanovništva.

-Narod konstantno odlazi, jer, između ostalog, ne žele da se u 21 vijeku kupaju u banjicama. Neki od nas su se vratili da penzionerske dane provedu ovdje u rodnom selu, ali smo se pokajali, jer su kupatila koja smo napravili u našim kućama godinama van funkcije. Mislim da je to sramota za cjelokupno naše društvo. Zar se to uklapa u priču zvaničnika o razvoju sela i poljoprivrede? Sigurno da ne, jer se zbog neozbiljnosti i ovakvog odnosa nadležnih narod konstantno iseljava – zaključuje Ahmet Ličina.

Opština: Radi se o obimnom poslu

Iz lokalne uprave navode da oni ulažu maksimalne napore da se privedu kraju radovi na izgradnji vodovoda sa Murovskog. Kazali su da se radi o obimnom poslu s obzitom da primarni vod prelazi dužinu od 15 kilometara, a sekundarni još više.

-Razumijemo reakcije mještana, ali i oni moraju da shvate da se ovdje radi o zaista zahtjevnim poslovima koji iziskuju ogromi i rad i materijalna sredstva. Voda je stigla u brojna domaćinstva, uz nastojanja da dođe i do njihovih domova. Radi se na rješavanju napajanja električnom energijom potisnopumpne stanice za Pecko, za šta čekamo rješenje od strane CEDIS-a, kao i povezivanje dijela cjevovoda. Očekijemo i veći angažman i koordinaciju samih mještana kako bi ovaj poso priveli kraju – saopšteno je iz Opštine Petnjica.

PREUZETO: DAN/Darko Jovović