(VIDEO) RADIO PETNJICA U POSJETI POLJOPRIVREDNIKU I STOČARU SADATU ŠABOTIĆU

Sadat Šabotić

Sadat Šabotić iz Dobrodola, uspješni poljoprivredni proizvođa i stočar na svom gazdinstvu ima 28 krava i od toga živi.

„Takođe bavim se uzgojem teladi i prodajom telećeg mesa. Nije lako baviti se stočarstvom, uvijek ima zahtjevnog posla. Nemam radno vrijeme, ovdje se radi od pet ujutru do kasno naveče. Kada dođu ljetnji dani i kad krene kosidba, do jedan uveče ostanemo da sve namirimo.

Sam ne bih uspio. Zahvaljujući ženi, ocu, djeci stižemo sve da na vrijeme završimo“, kaže Sadat.

Sadat kaže da prethodna zima nije bila teška, nije bilo velikih snjegova kao ranije.

„Zima je bila hladna, ali pripremili smo se na vrijeme sa sijenom i stočnom hranom. Ono što je nama važno u toku zime da su putevi čisti i ove zime su bili uglavnom čisti jer prethodnih godina nije bilo čišćenja na vrijeme ali ova je bila bolja.

U toku zime, potrebno nam je oko 11 hiljada bala da bi izmili stoku. Bala je ove godine bila i do pet eura, dnevno po četrdeset bala sijena se utroši i to je veliki trošak.
Kada je u pitanju snabdijevanje stoke sijenom, od kako smo nabavili mehanizaciju, olakšali smo sebi život baliranjem sijena. Od mehanizacije imam dva traktora, tri kosačice, dvije balirke“, kaže Šabotić.

Sadat kaže da ove godine nije bilo nekog dobitka, jer cijene sijena i koncetrata bile visoke kao gorivo.

“Dnevno dobijem oko 230 litara mlijeka od krava, zasušilo je a i nije su telile još. Sir ne proizvodimo, samo smo se koncentrisali na prodaju mlijeka. Velike su količine mlijeka, nemamo dovoljno radne snage da se fokusiramo na proizvodnju sira. Cijena po litru mlijeka je 50 centi i na osnovu svih dadžbina nije nam odgovarajuća cijena mlijeka.

Svaki drugi dan odvozim mlijeko za Berane i prodajem ga. Želim da kažem da je naša opština jedna koje ne daje subvencije za mlijeko te stoga apelujem na lokalnu upravu da razumije stočare i odobri subvencije.

Imanja imam oko 30 hektara i uzmemo skoro još toliko da ukosimo u Lagatore, Trpezi, Budimlju ko god daje livade džabe mi idemo i kosimo.

Izlazimo u Moravac i dva mjeseca smo gore a i ovdje imamo dovoljno ispaše.

Imao sam prilike da odem za inostranstvo, ali imam veliku želju da ovdje živim i nada živi u meni jer na ovim prostorima su živjeli moji preci te stoga odlučio sam da ostanem ovdje da živim“, zaključio je Sadat Šabotić.

Na kraju, Sadat Šabotić je istakao da je ekipa Radija Petnjica jedina koja je posjetila njegovo poljoprivredno gazdinstvo.