Nakon protesta poljoprivrednika: Muratović- dogovorene neke mjere pomoći

Poljoprivrednici sa teritorije opštine Petnjica kroz protestnu vožnju traktorima, izrazili su nezadovoljstvo odnosom lokalne uprave prema poljoprivrednim proizvođačima.

Protest je počeo u 10h, tako što su okupljeni krenuli od nekadašnje stočne pijace sa Plandišta, a krajnje odredište je bila Opština Petnjica, gdje su okupljeni parkirali svoje poljoprivredne mašine i zadržali se više od sat vremena, čekajući da im se obrati predsjednik opštine Samir Agović.

Nezadovoljni poljoprivrednici su zahtijevali od opštine sljedeće: premije za mlijeko po litru (0,05e), pola opštinskog budžeta da se opredijeli za subencije goriva i da se, ko god se prijavi za državnu premiju, refundiraju određena sredstva za gorivo.

Nakon nešto više od sat vremena, predsjednik Opštine je pozvao poljoprivrednike da zajedno sjednu za sto i probaju da nađu kompromis.

Predstavnik poljoprivrednih proizvođača Avdulah Muratović je kazao nakon sastanka da su neke mjere dogovorene i da se nadaju nekoj pomoći od opštine Petnjica.

,,Opština se ponudila da pomogne, jasno su skrenuli pažnju da neke stavke mogu proći, neke ne, i pošteno od njih. Nadamo se da će pomoć od opštine brzo doći, jer su već krenuli zasadi, a ja sam lično stopirao sadnju zbog prevelikih cijena goriva“.

Predsjednik opštine Samir Agović je kazao da je u prisustvu svojih saradnika saslušao probleme poljoprivrednih proizvođača.

,,Ono što je i nama bilo poznato, jeste da je veoma teška trenutno situacija za poljoprivredne proizvođače i svi znamo zbog čega se sada nalazimo u teškoj situaciji, svakako je najviši problem što je gorivo poskupjelo i što je na neki način onemogućilo njihovu veću aktivnost. S druge strane, potpuno smo svjesni da je poljoprivredna proizvodnja u ovom trenutku veoma važna i spremi smo da pomognemo u onoj mjeri koliko možemo. Naravno, naš budžet je skroman, sredstva su ograničena iz razloga što su vrlo niski izvorni prihodi, ali ćemo u onoj mjeri koliko je moguće učiniti sve da pomognemo poljoprivredne proizvođače. Ono što smo danas zaključili jeste da moramo da pomognemo ratarima, proizvođačima mlijeka i svim onima koji se bave zasadom voća, zasadom povrća i da će otprilike biti jedna mjera koja će se na osnovu ovog zahtjeva naći na programu direktne subvencije poljoprivrednim proizvođačima“

Agović je kazao takođe da su poljoprivrednici skrenuli pažnju na još jednu popularnu mjeru, a tiče se podrške adaptacije katuna i pomoćnih objekata na katunima.

,,I ta mjera je jako popularna, vidjeli smo to i kroz ove dvije, tri godine i mi smo tu mjeru plasirali sa nivoa lokalne samouprave i naravno, ono što smo zaključili da službe poljoprivredne struke opštine Petnjica budu na terenu i pomognu poljoprivrednim proizvođačima u najvećoj mjeri“.

Agović je zaključio da su poljoprivredni proizvođači veoma važni za razvoj naše opštine i da je spreman sa svojim timom da realizuje realne zahtjeve u hodu, kao i to da će ubrzo biti raspisani Javni pozivi sa nivoa opštine i da poljoprivrednici prate pozive Ministrarstva poljoprivrede.

ERIS BABAČIĆ