POLJOPRIVREDNIK AVDULAH MURATOVIĆ NEZADOVOLJAN ODNOSOM DRŽAVE I OPŠTINE: “UKOLIKO NAM NE POMOGNU, MAKAR U GORIVU, POZIVAM SVE NA RADIKALNE PROTESTE”

Avdulah Muratović

Mladi poljoprivrednik Avdulah Muratović, koji je ostao da se bori, radi i zarađuje od poljoprivrede u Petnjici ove godine, proširio je svoje zasade kupusa i očekuje plodnu godinu.

Ekipa Radija Petnjice juče je bila u posjeti Muratoviću,  koji se dugi niz godina bavi poljoprivredom tačnije ratasrstvom, sadnjom i prodajom kupusa. Pokušali smo da kroz njegov rad približimo građanima kako izgledaju pripreme, radovi, kao i trud koji je neophodan za bavljenje ovim poslom i koji su to nedostaci i sta bi trebalo poboljšati iz aspekta jednog poljoprivrednika.

,,Ove godine sam proširio svoje zasade, na ovoj parceli gdje se sada nalazimo trebalo bi da bude oko 60.000 zasada kupusa, do sada sam zasadio 8.400 komada ranog kupusa. Sadnja kupusa će teći u tri faze, jedna rana, druga srednja i treća faza kasnog kupusa. Koristimo hibridna kvalitetna sjemena i rasad, jer se borimo da bude što kvalitetnije” , kazao je Avdulah Muratović

Kako nam je saopštio prošle godine nije imao problema sa prodajom svojih proizvoda, već sve što je posadio uspio je da proda.

,,Cijene su prošle godine bile dobre, kakve će biti ove godine vidjet ćemo. Svi koji su se bavili ovim poslom prošle godine sve su uspjeli da prodaju. Prošle godine svoj proizvod smo uspjeli da plasiramo na naše lokalno tržište, dok ove godine možda neće to biti slučaj, jer očekujemo rod od preko sto tona, ako ne bude nekih vremenskih nepogoda, tako da ćemo probati da proširimo prodaju i na ostala tržišta. Ovaj kupus rani, koji smo sada zasadili, trebao bi da staše za prodaju krajem jula”, kaže Muratović.

Takođe nam je saopštio da je ogorčen na lokalnu samoupravu opštine Petnjice, jer kako je naveo nijesu mu pomogli, kroz subvencije, da mu bar na neki način olakšaju posao i uložena sredstva.

,,Prošle godine su nam premije kasnile ništa skoro nijesmo iskoristili, ove godine ako bude kasnilo mi nema šta da tražimo, cijene goriva su otišle ja sam privremeno stao sa sadnjom. Za ovu parcelu od hektar i po trebaće oko 300 litara goriva, a 100 litara goriva je 175 eura. Ko može to da izdrži, nemamo nikakvih finansija i podrške od države, a lokalna samouprava i ne pomišlja na bilo kakav vid pomoći. Ovim putem pozivam predsjednika opštine da sjednemo u ponedeljak dogovorimo kako i šta dalje i pozivam sve poljoprivrednike iz Petnjice, da izađemo na ulicu i protestujemo, oni moraju da brinu o nama i treba da nas pomognu. Tražim od predsjednika da formira neku komisiju i da kroz budžet nas pomognu kada je makar u pitanju to gorivo za mašine. Organizacija Tika me je više pomogla nego država i opština“, rekao je Muratović.

Saopštio nam je da će od ponedeljka, ukoliko njegovi zahtjevi ne budu ispunjeni krenuti u radikalni protest, pozvao je sve nezadovoljne poljoprivrednike sa teritorije opštine Petnjica da mu se pridruže i kako je on rekao podstaknu opštinu da pruži više motiva za ostanak i rad na selu. Jedan od zahtjeva Muratovića, kako je istakao, je da opština na neki način pomogne kroz podršku i subvenciju goriva za mašine.

ERIS BABAČIĆ