U PETNJICI OBILJEŽEN DAN MATERNJEG JEZIKA

Učenički parlament JU SMŠ u Petnjici danas je bogatim kulturno- edukativnim i zabavnim programom obilježio Dan maternjeg jezika kojem su prisustvovali učenici i profesori škole.

Dan maternjeg jezika obilježava se 21. februara u znak sjećanja na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki, u istočnom Pakistan, zbog protestovanja zato što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Program se sastojao do četiri dijela: uvodni dio sadržao je tekst o razlozima obilježavanja maternjeg jezika i pravima pojedinca na svoj maternji jezik, zatim je slijedila prezentacija učenika I razreda gimnazije o Danu maternjeg jezika i informacije o crnogorskom, srpskom, bosanskom i hrvatskom jeziku; drugi dio programa upotpunili su članovi recitatorske sekcije Džibo Huremović, Minela Hodžić, Amra Tiganj i Dalila Agović koji su recitovali pjesme crnogorskih, srpskih, bosanskih i hrvatskih autora.

U trećem dijelu programa pušten je splet igara foklora svih naroda u Crnoj Gori, dok je posljednji dio programa bio posvećen performansu članova Učeničkog parlamenta. Naime, u tradicionalnim nošnjama učenici Erol Rastoder, Adelisa Kočan, Aldin Prentić, Denisa Ajdarpašić, Selmo Tiganj, Ilda Adrović, Alan Kočan, Ermina Kočan, Elvin Ličina i Edina Kočan su govorili na jezicima tih naroda, te pozvali na pravo pojedinca da govori svojim maternjim jezikom, da se obrazuje, da se potpisuje i da se služi.

Učenici su pozvali na mir, toleranciju i razumijevanje, te svi u glas poručili: “Pravo na svoj jezik svako od nas ima!”

Program koji su učenici pripremili i vodila Minela Hodžić, u cilju je promovisanja jezičke raznolikosti na ovim prostorima i prava koje omogućava da se jezički izražava svako onako kako osjeća, ali i da poštuje druge i njihovo pravo na jezički identitet.

ALMINA LIČINA