PORODICA BERIŠA MORA DA SE SELI IZ PRIVREMENOG SMJEŠTAJA, ISMET BERIŠA: NE ZNAM NI GDJE ĆU, NI ŠTA ĆU…

Beriše u studiju Radija Petnjica

Porodica Beriša, koja u Petnjici živi od 1999. godine dobila je rok od tri mjeseca da se iseli iz prostorija iz centra Petnjice. Kuća koju je koristila porodica Beriša nije bila adekvatan smještaj, ali i ona je nedavno promijenila vlasnika koji ima druge planove sa ovim stambenim objektom

Porodica Beriša ima 15 članova, stariji brat Ismet Beriša živi u kući koja se nalazi u centralnom dijelu Petnjice već pet godina.

Ismet tvrdi da u toj kući čak “ni životinje ne mogu da borave”.

„U kući bez vrata, prozora, kupatila već pet godina živim sa porodicom. Imam velikih probelma zimi kako od hladnoće tako i ljeti od raznih životinje koje nam nanose štetu.

Prošle godine sam ubio četiri zmije koje su bile u dnevnoj sobi, gdje god se okrenem miševi i pacovi.

Takođe u toj kući živim sa starijim sinom i njegovom suprugom  koji je oženjen i ima malu bebu.

Mi smo ljudi kao svi ostali, nije mi zbog sebe, ali moja djeca koja su mala, ne zaslužuju da žive u ovakvim uslovima.

Kuća u kojoj trenutno živimo je prodata, imamo rok od nepuna tri mjeseca da se iselimo. Ne znam ni gdje ću, ni šta ću, pogotovo sad u ovim zimskim danima“, navodi Ismet za portal Radija Petnjica.

Mlađi brat Miftar Beriša sa porodicom živi nedaleko od starijeg brata u stanu od 50 kvadrata, koji je nedovoljan za Miftarovu šestočlanu porodicu.

„U ovom našem stanu jedini problem je vlaga, utiče na naše zdravlje. Supruga i dvoje djece imaju zdravstvenih problema, dugo se liječe od astme. Ljekari su nam saopštili da ukoliko budemo tu boravili gdje je vlaga, naše zdravstveno stanje može itekako da postane ozbiljan problem“ , navodi Miftar Beriša.

Njihovi trenutni smještaji bili su privremenog karaktera.

U aprilu prošle godine objavljen javni poziv za izgradnju stanova i za romske porodice, ali se od tada ništa nije desilo.

Beriše su tražile pomoć i od Ministarstva finansija i socijalnog staranja, a u pismu su istakli trenutne probleme i okolnosti u kojima se nalaze, takođe uputili su zahtjev za dodjelu stanova u zgradi koja je namijenjna za socijalno-ugrožene porodice u Petnjici.

ALMINA LIČINA