FARUK ŠABOTIĆ – FARO O SVOM KNJIŽEVNOM DJELU: “NEMA ČOVJEKA KOJI ZA NEČIM NE ŽALI”

Faruk Šabotić - Faro

Književnik Faruk Šabotić Faro, je nakon romana „Oči u tami“ izdao i zbirku pjesama „Žal“ koja se sastoji od sedamdeset pjesama, koje su podijeljene u četirii dijela: S druge strane života, Iskrenost sarkazma, Boje prirode i Čari ljubavi.

Šabotić je u programu Radija Petnjica rekao  da je romana „Oči u tami“ izazvao veliko interesovanje čitalaca, te da ga je ta činjenica toliko ispunila da ne bi moraoi više ništa da napiše.

„Motiv koji bio inspiracija za pisanje zbirke pjesama „Žal“ je nostalgija. Sama riječ žal, govori dosta sama za sebe. Nisam sreo čovjeka da za čim ne žali“, kazao je Šabotić.

Učenica četvrtog razreda SMŠ u Petnjici Hana Muratović, je u programu Radija Petnjica čitala pjesme autora.

Izdavač zbirke pjesama „Žal“ autora je JU Centar za kulturu Petnjica. Recezenti zbirke pjesama su književnik Braho Adrović i prof. dr Draško Došljak. Grafičko oblikovanje uradio je Damir Skarep. Zbirka pjesama „Žal“ štampana je u Pegaz u Bijelo Polju.

Faruk – Faro Šabotić rođen je 30.04.1965 godine u selu Tucanje, opština Petnjica. Osnovnu školu je završio u rodnom selu, a srednju u Bera- ma, tadašnjem Ivangradu. Na Sarajevskom univerzitetu je diplomirao na Odsjeku za hemiju i ekonomiku domaćinstva. Radio je jedno izvjesno vrijeme prosvjeti. Krajem osamdesetih godina prošlog vijeka odlazi u Švajcarsku u kratku posjetu rodbini i ostaje sve do danas. S obzirom na to da nije rođeni Svajčarac, nije bio u mogućnosti da radi kạo pedagog u tamošnjim školama, iako je državljanin Švajcarske od 1995. godine. Faruk nastavlja školovanje u Cirihu i stiče diplomu zvanje kvalitetnog inspektora, a kasnije i revizora, da bi bio revizor i već trideset godina radi u oblasti sigurnosnog kvaliteta i odgovarajućih svjetskih normi, na raznim funkcijama kao kvalitetni menadžer, kvalitetni inžinjer i kvalitet. Bavio se i edukacijom kadrova za kvalitet i svjetske norme u oblasti medicine, farmacije, sigurnosnog sistema, automobilske industrije i drugih grana. Edukovao je kadrove po evropskim i svetskim ISO standardima. Autor je nekoliko pjesama kao i jednog kompletnog muzičkog albuma. Desetak godina je radio muzičke spotove a pohađao je i muzičku školu u Cirihu. Od studentskih dana piše poeziju kao i tekstove za narodnu muziku. Duže vrijeme radio kao fudbalski trener. Autor je romana „Oči u tami“. „Žal“ je njegova prva zbirka.

Opširnije emisiju promocija zbirke pjesama autora Faruka Šabotića Fara pogledajte na youtube kanalu Radio Petnjica.

ENKO KORAĆ