ANALIZA: PETNJIČKI IZBORI – BITKA ZA 31 MANDAT

U Petnjici će se u nedjelju 5. decembra održati lokalni izbor, treći od povratka statusa samostalne opštine. U prethodna dva ciklusa Demokratska partija socijalista je bila više nego superiorna u broju mandata u lokalnom parlmanetu, te je Petnjica s pravom dobila status najdepesovskije opštine u Crnoj Gori. Osim toga, DPS je na svim parlamentarnim i predsjedničkim izborima potvrđivala status najjače partije. Samo je u prvom mandatu SDP bio blizu, ali je političkim ili manje političkim igrokazom ispao iz kombinatorke za vlast. Uskočio je BS, ali svi znamo kako se to završilo. DPS je ostao sam da vlada u Bihoru.

Stvari se u većini gradova mijenja nakon prošlogodišnjih parlamentarnih izbora. Nikšić je bio prva “žrtva”, Herceg Novi je ostao dosljedan ranijem rezultatu, a sada su na redu tri opštine u kojima DPS želi da pokaže da nije previše ranjen. Najteže će mu biti to da pokaže u Mojkovcu, a najlakše u Petnjici. Na Cetinju će, uz pomoć procrnogorskih stranaka i struja i dalje biti u sedlu. To je procjena više sagovornika Radija Petnjica.

Predizborni dani u Petnjici naizgled teku mirno. U tri kafane smjenjuju se politička rukovodstva, analizira se, predviđa, ogovara, pregovara… Reklo bi se, naizgled mirno, a unutra ključa.

Činjenica je da nikada nije bilo više političkih transfera kao pred ove izbore. Sezonu je otvorio Adnan Muhović, koji je iz funkcionerske fotelje Bošnjačke stranke sjeo na sličnu poziciju u SPP-u. Sa odbornikom BS-a Aldinom Muratovićem trasfer iz BS-a u SPP je kompletiran.

Nije mnogo prošlo pa je Bošnjačka stranka pojačana Ismetom Latićem, jednim od najvažnijih članova DPS-a u Petnjici i čovjekom kojeg su ranije mnogi vidjeli na poziciji predsjednika opštine. Uz njega iz DPS-a prešao je i važan šraf u petnjičkoj administraciji Adis Ličina.

Podršku SDP-u najavio je i Denis Šabotić, šef komunalne policije i jedan od članova DPS-a…. Transferska lista se ovdje ne završava, ali govorimo samo o onim zvaničnim. Nezvaničnih i neprovjerenih je puna knjiga.

Prema informacijama sa terena, Demokrate rade na više frontova. Osim rendering kampanje i operativaca na terenu sa flajerima i slikom Alekse Bečića na njemu, partija čiji je nosilac liste Albin Ćeman, u rukama ima i ono što najviše “pali” na terenu – ponudu za posao u firmama koje kontrolišu. Jedna od njih je CEDIS, a imaju veliki uticaj i u Upravi za šume. Poznavaoci prilika smatraju da će Demokrate doći do tri mandata, jer je u njihove redove prešlo i nekoliko značajnih kadrova DPS-a. U tu svrhu i za taj cilj u petnjičke sokake uletio je i visoki fukcioner Momo Koprivica koji je s tim popravio svoje znanje iz geografije. Sada zna gdje je Petnjica i kako se do nje dolazi. Najavljen je, naravno, i dolazak lidera Alekse Bečića, koji zna gdje je bihorski centar, jer je i pred prošle izbore bio tu.

Demokratska partija socijalista sa Erolom Muratovićem, kao nosiocem liste, je takođe aktivna na terenu. Ovoga puta bez nekih finansijskih “kečeva iz rukava”, ali sa dobrom bazom mjesnih aktivista. Šarenu odborničku listu predvode prvi čovjek opštine i SO, Samir Agović i Mehmed Adrović. Oslonjeni na oreol nepobjedivih na političkom polju, teren “gaze” pričom o nastavku “uspješnog upravljanja opštinom”, o “opasnosti od vojvoda”, “četnicima iz prvih klupa”, “izdajnicima koji će Bihor dodatno raseliti”…. U sedmici za nama podrška lokalnom DPS-u je došla od gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića, koji je obećao pomoć Glavnog grada Petnjici. Ostali funkcioneri će vjerovatno doći tokom ove nedjelje, čim završe obaveze oko Cetinja i Mojkovca. Tamo je neizvjesnija situacija pa su vjerovatno potrebniji nego u Petnjici gdje će DPS, ovako ili onako, opet biti vlast.

“Bijemo se za sedamnaesti mandat”, reče jedan od aktivista DPS-a potpisniku ovih redova. Uz to dodade i to da je ta partija radila lokalno istraživanje i da su sigurni u apsolutnu pobjedu. Spin, samosokoljenje, želja, nada ili realno poimanje petnjičke političke stvarnosti, ne znamo, ali ćemo koliko u nedjelju saznati svi.

I Bošnjačka stranka je glavnu priču ostavila za posljednjih pet dana. Sagovornici iz Petnjice kažu da je njihova terenska kampanja bila slabija u odnosu na prethodne izbora, ali da su itekako prisutni. izvještaji sa terena ukazuju na to da bi mogli ostati na istom broju mandata kao u aktuelnom sazivu, odnosno pet. Petnjički BS je bio u padu odalskom Muhovića i Aldina Muratovića, ali dolazak Ismeta Latića i Adisa Ličine je taj proces obrnuo, te je trend krenuo prema gore.

Stranka pravde i pomirenja, koju predvodi Almir Muratović, najranije je počela kampanju. Zapravo su u kampanji od prošlih izbora, a posljednjih mjeseci su je samo intezivirali. Njihovi aktivisti su najaktivniji na terenu, a u pomoć im dolaze kolege iz susjednih Rožaja. Prema procjenama SPP bi mogla biti partija sa najvećim rastom podrške i  mogli bi osvojiti cijelih pet odborničkih mandata. Za to će im biti potrebno oko 450 glasova, što, kako kažu iz te partije, već imaju. Naravno, imaju obećanja, ali stvari se mijenjaju pred kraj i moguća su iznenađenja.

Socijaldemokratska partija je imala problem sa sastavljanjem liste. Utisak je da su i kod njih u posljednjih nekoliko dana stvari krenule bolje. Partija koja je u prvom sazivu imala 11 odbornika, a u drugom jednog, bori se za opstanak na političkom tržištu u Petnjici. Vjeruju da će preći cenzus pa čak i doći do drugog mandata, što bi u krajnjem, bila i neka “politička pravda”.

Socijaldemokrate u ovu kampanju nijesu mogle ući sa obećanjima za posao, jer su te poluge izgubili na državnom nivou. Procjena je da će sa sadašnjih tri mandata pasti na jedan, a dva bi bila nenadana premija.

I na kraju SNP sa “vječitim” Zaimom Ličinom koji se uzda u porodične i rođačke glasove. Utisak je da će lista SNP-a “samo” pokvariti račune i broj glasova, prije svega Demokratama, a da je skoro nemoguće da pređe cenzus koji je otprilike na nekih devedest glasova. Uprkos tome, prvi čovjek Fonda za zdravstvo, potpresdjednik partije i dugogodišnji predsjednik Opštine Berane, Dado Šćekić, bio je u Petnjici kako bi podržao svog partijskog kolegu.

Dakle, kad se sve sabere i oduzme i pri tome doda logika, izvjesno je da će DPS opet biti dio vlastu u Petnjici. Pitanje je samo kako. Samostalno ili će morati nekoga da zove u pomoć. Za apsolutnu vlast je potrebno 16 mandata, i tu se vodi najveća bitka. Fakture za takvu vrstu pomoći spremili su SDP, BS, SD ali i SPP, a nijedna od njih neće biti mala.

Naravno, mogući su i drugi raspleti ali je ovakav scenario za sada najrealniji.

SAMIR RASTODER