(VIDEO) PETNJICA: PROMOVISANO STVARALAŠTVO REHA RAMČILOVIĆA

Promocija stvaralaštva Reha Ramčilovića u Petnjici

Prethodnog petka u Centru za kulturu u Petnjici promovisane su knjige iz književnog opusa Reha Ramčilovića. Petnjičkoj publici i predstavljene knjige Drame (zbirka), Pjesme (zbirka) i premijerno predstavljena knjiga Bihorske mjesečine.

Reho Ramčilović je rođen 1955. godine u Lagatorima, opština Petnjica. Profesor je maternjeg jezika i književnosti više od 4 decenije. Poeziju i prozu je objavljivao u časopisima: Luksemburg, „Damar“ Sarajevo, „Glasnik Bihora“ – Nikšić, zborniku „Mostovi prijateljstva“ „Bihor“ Skoplje i dr. Objavio je studije „Istorijat školstva petnjičkog kraja i biblioteka“ (2000. god.). Autor je knjiga: „Počeci pismenosti Bošnjaka Petnjice“ (2015. god.), „Petnjico, zašto?“ zbirka pjesama (2018. godine), „Drame – zbirka“ (2020. godine), „Pjesme zbirka“ (2020. godine). Ramčilović je član Udruženja bošnjačkih pisaca Makedonije. Veoma je aktivan u kulturnom dešavanju svoga kraja. Bio je predsjednik KUD ,„Bihor”, Petnjica, i u svom mandatu obrađene su četiri koreografije i opreljeno je Društvo sa pet različitih narodnih nošnji. Posebno u tom vremenu je postigao što je predstavljao Crnu Goru na Međunarodnom festivalu u Bursi (Turska), 2011. godine. Aktuelni je predsjednik Pozorišnog društva „Divan” Petnjica, kojeg je i osnovao 2015. godine, kao prvo jedino Društvo takvog sadržaja u Petnjici. U ovom vremenu odrađene su četiri pozorišne predstave, od kojih tri su po tekstu i režiji predsjednika Društva. Nastupao je širom Crne Gore, regiona, Evrope. Učestvovao je i dva puta na Državnom festivalu dramskih amatera Crne Gore (2018, 2021. godine). Živi i stvara u Lagatorima, opština Petnjica.

Reho Ramčilović je značajno doprinio zavičajnoj književnosti  kako svojim djelima tako i svojim radom na obrazovanju učenika godinama unazad.

Ljepotu pisane riječi Reha Ramčilovića u organizaciji JU Centar  za kulturu predstavljali su prof. dr Draško Došljak, poznati književnici  Braho Adrović i Veljko Veljović.

Pored književnika,  na književnom opusu autora prof. Reha Ramčilovića recitovale su pjesme: Hana Muratović, Nejla Latić i Emina Ramčilović.

Na kraju prof. Ramčilović se zahvalio svim prisutnima koji su izdvojili vrijeme da prisustvuju premijernoj promociji njegovih knjiga, takođe prof. Ramčilović se zahvalio svim ljudima i institucijama koji su pomogli u realizaciji i kreiranju knjiga.

ALMINA LIČINA