RADIO PETNJICA SAZNAJE: ODT IZ BERANA ISTRAŽUJE SKRNAVLJENJE GROBA U TRPEZIMA

Mjesto na groblju u Trpezima

“Osnovno državno tužilaštvu u Beranama pokrenulo je istragu protiv A.T. iz Petnjice nakon što je Uprava policije CB Berane SP Petnjica podnijela krivičnu prijavu zbog djela povreda groba”, rečeno je Radiju Petnjica iz ODT Berane.

Prema informacijama Radija Petnjica u krivičnoj prijavi petnjičke policije stoji da je sedamdesettrogodišnji A.T. u potpunosti oštetio i uništio grob i grobno mjesto njegove sinovice u Trpezima. Policija je bila na licu mjesta nakon prijave 8. novembra ove godine. A.T. je saslušan i nakon toga upozoren da se ne smije približavati mjestu na kojem je, za sada u stepenu osnovane sumnje, izvršio krivično djelo skrnavljenje grobnog mjesta i groba.

Prema informacijama Radija Petnjica A.T. je napravio grobnicu za sebe i svoju suprugu na istom mjestu gdje je sahranjena Izeta Taraniš njegova sinovica.

Prema riječima Sadije Tarhaniš sesetre pokojne Izete, njen rođak je uklonio skelet da bi nakon toga izgradio i betonirao dvije grobnice.

Sadija Tarhaniš je Radiju Petnjica dostavila fotografije iz 2009. godine i one koje su fotografisane ovih dana, na kojima se vidi da je nadgrobni spomenik pomjeran i da je A.T. nakon intervencije policije, vratio nišan na drugo mjesto i u drugom položaju.

Prva fotografija: Sadija Taraniš na grobu svoje sestre 2009. godine
Druga fotografija: Radovi koje je izvodio Aziz Taraniš na istom mjestu

„Ostaci od grobnog mjesta pronađeni su nedaleko od groblja. Ne mogu da vjerujem da je on smogao snage da ukloni nadgrobni spomenik. Takođe, sumnjam da je uklonio i skelet moje sestre. Mislim da zemlja ne pamti ovakav događaj. Mezar moje sestre je star 56 godina, to je jedina uspomena koja nas je vezala za nju i naš rodni kraj“, kaže Sadija koja živi i radi u Holandiji.

Ona u razgovoru za Radio Petnjica kaže da je od rodibine iz Petnjice saznala da je  A.T. priveden na saslušanje, nakon što smo slučaj prijavljen policiji.

“Policija je uradila svoj dio posla, poslije saslušanja je pušten na slobodu da bi sjutradan bio zatečen na istom mjestu kako nastavlja da radi na groblju.

Sama pomisao da bilo ko i bilo gdje na ovaj način skrnavi nečiji grob je nezamisliva. Prosto je nevjerovatno da se usudio i drznuo, da zbog nekog svog hira i ličnog interesa, na mjestu gdje je sahranjena druga osoba, započne izgradnju grobnice za sebe i ženu“, zaključila je Sadija Tarhaniš.

Svjedok događaja na vrbičkom groblju Sead Tarhaniš potvrdio tvrdnje Sadije Tarhaniš i kazao da je on obavijestio nadležne organe.

„Nakon prijave i saslušanja obaviješteni smo da je počiniocu tog gnusnog djela zabranjen prilaz grobnom mjestu na deset metara. Istog dana, A.T. je zatečen kako ponovo izvodi radove na groblju“, rekao je Sead Tarhaniš.

Iz petnjičke policije je nezvanično rečeno Radiju Petnjica da je A. T.  bio lišen slobode, da je saslušan i da je na licu mjesta konstatovano oštećenje groba i grobnog mjesta, nakon čega je krivična prijava proslijeđena Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama.

E.K. i S.R.