KALAČ: Spremni smo za lokalne izbore, ali podržavamo inicijativu za njihovo objedinjavanje

Hazbija Kalač

Predjednik Stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač je za Standard rekao da se ta stranka sprema za učešće na izborima zakazanim za 5.decembar u Petnjici, jednoj od tri opštine u kojoj su zakazani lokalni izbori. On je saopštio da će i pored toga SPP podržati inicijativu za objedinjavanje lokalnih izbora, što bi trebalo da bude rezultat usvajanja izmjena Zakona o lokalnoj upravi koju je najavio predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

“Inicijativu za izmjenu zakona o lokalnoj upravi i objedinjavanju svih lokalnih izbora za mjesec maj naredne godine, kada padaju lokalni izbori po redovnoj proceduri u većini opština, podržavamo iz razloga normalizacije opštedruštvenih prilika, iako je, kada su zakazani izbori u ove tri opštine u pitanju, prilično zakašnjela, jer su izbori već raspisani i izborna utakmica je odmakloj fazi. SPP ima dokazani reformski potencijal i naravno da podržavamo ovu inicijativu svjesni da je neophodno političko pravni sistem u državi što više pomjerati iz fokusa sa političko-partijskog tržišta na privredno-ekonomski tržišni prostor”, rekao je Kalač.

Poslanici u Skupštini Crne Gore će se, prema najavi njenog predsjednika Alekse Bečića, na prvoj sljedećoj sjednici izjašnjavati o prijedlogu da izbori na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici, koji su zakazani za peti decembar, budu odloženi i održani u maju. To će podržati i Demokratski front.

Riječ je o prijedlogu akta o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim bi – u slučaju da bude izglasan – izbori u pomenute tri jedinice lokalne samouprave, bili pomjereni za sljedeću godinu. Oni bi bili održani na proljeće, isto kada i lokalni izbori u Podgorici, te u još niz drugih opština.

Šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović rekao je da podržavaju predlog Zakona o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi, kojim se omogućava objedinjavanje lokalnih izbora za kraj maja sljedeće godine.

On je rekao da je nesumnjivo da je predsjednik države Milo Đukanović dužan da donese odluku o odlaganju lokalnih izbora u tri opštine.

Izvjesno je, dakle da će za ovaj zakon glasati DF i Demokrate, dok se čeka stav URE. Još nije poznat ni stav Predsjednika Mila Đukanovića.

SD: Odgađanjem lokalnih izbora ne možete pobjeći od poraza

Stavljanjem na dnevni red Skupštine izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, dok na desetine i desetine važnih zakona i drugih akata čeka na usvajanje, žele se silom na sramotu odgoditi izbori na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici, poručuju Socijaldemokrate.

“Džaba vam sve, od poraza se ne može pobjeći.

Pritom, interesantno će biti da vidimo kako su zamislili tu pravnu vratolomiju, budući da su izbori uredno, u skladu sa zakonom, već raspisani.

No, bili ti pokušaji odlaganja legalni ili ne, znamo da nijesu legitimni. Igrarije s datumom održavanja popisa, igrarije sa datumom održavanja lokalnih izbora… pokazuju da su ovoj vlasti jedino ostale političko-legislativne kombinatorike, kad su se već, narodski rečeno “prosuli” naočigled građana, u svemu što su radili”, piše u saopštenju.

Eraković: Bečić protivzakonitim odlaganjem izbora pokušava da povrati rejting Demokrata

Poslanik i potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Jevto Eraković kazao je da predsjednik Skupštine Aleksa Bečić  protivzakonitim odlaganjem izbora pokušava povratiti “nepovratsno izgubljeni rejting” Demokratske Crne Gore.

“Bečić pokušava da protivzakonitim odlaganjem izbora i sigurnog poraza na Cetinju, Petnjici i Mojkovcu povrati nepovratno izgubljeni rejting Demokrata. Za povratak Evropske Crne Gore – slijede pobjede u sve tri Opštine”, objavio je Eraković na Twitter-u.

Stanić: Bježanje od suda građana najbolji pokazatelj da i sami znaju kako rade, izbori u tri opštine će biti održani

Šef medijskog Tima SDP-a Mirko Stanić kazao je da ”bježanje” od suda građana o radu partija na vlasti je najbolji pokazatelj da i oni sami znaju kako rade i da bi, kako je naveo, najradije da izbora više i nema.

“Na njihovu žalost, a na sreću moderne i građanske Crne Gore – izbori u tri opštine će biti održani, a nazadna politika 0potučena do nogu’ ”, objavio je Stanić na Tviteru. PREUZETO: STANDARD/SAMIR RASTODER