REFKO LATIĆ (SD): SVE PARTIJE TREBA DA SE ZAHVALE “STARIM” BORCIMA I DA PREPUSTE KORMILO MLAĐOJ GENERACIJI

Refko Latić

Odbornik SD u petnjičkom parlamentu Refko Latić je u razgovoru za portal Radija Petnjica rekao da je promjenom vlasti na državnom nivou uzdrmana Crna Gora, te da su na vlast došli oni koji po sopstvenim priznanju ne vole i ne žele samostalnu Crnu Goru, a sa druge strane ne libe se da podržavaju četničku ideologiju, uopšte ne krijući da je to put kojim oni žele da idu, a to je izgleda i viza za dobijanje državne funkcije i državnog posla.

Valja se prisjetiti šta je ta politika donijela Bihoru u relativno novijoj istoriji.  SD je državatvorna stranka čiji su funkcioneri dali veliki doprinos uspjehu referenduma u Crnoj Gori  i SD će istrajati u borbi da de Crna Gora vrati na multietnički i multivjerski, evropski kolosjek, uprkos svim izazovima koji su ispred našeg društva.
Upravo te vrijednosti, glasači prepoznaju i nastavljaju da nam daju podršku.
Dakle, naše biračko tijelo je stabilno i ostaće tako nakon budućih izbornih procesa“, rekao je Latić.

Da li ste poceli neke pripreme za nastupajuce izbore u Petnjici?

SD se nalazi predkongresnoj atmosferi. Kao što je javnost upoznata, krajem januara naredne godine planiran je Kongres, na kojem je najavljen izbor novog rukovodstva. Uporedo sa tim teku i pripreme za lokalne izbore koji slijede. Petnjički odbor je u radnom procesu. Održali smo opštinsku konvenciju, reevdinciju članstva. Ni jedan cčan SD nije napustio partiju i pored pritisaka klijentelističkih partija koje su ideološki onakve kako sam prethodno odgovorio ili pak saradjuju sa takvim partijama. Dakle, ulazimo spremni u kampanju, koja će se zansivati na realnom programu i realnim porukama gradjanima Bihora i ovdje i u dijaspori. 
Svakako neće biti teško pokazati ko je iskreno za Bihor a ko iz skrivenih namjera populistiški  i vodi kampanju na urušavanju Petnjice i njenom definitivnom iseljavanju. 

Konkurenti vas optužuju da ste klijentelistička stranka i da do glasova dolazite zapošljavanjem članova…

Priča o klijentelizmu SD-a je izlizana fraza koju su naši politički protivnici nametnulu kao jedini način borbe protiv našeg rasta. Naravno da to nije tačno. Kada se radi o Bihoru to je vrlo lako dokazati. U lokalnoj upravi od pedesetak uposlenika nema članova SD-a. Situacija u drugim organima je takva da naši odredjeni članovi rade dugo na svojim radnim mjestima zahvaljujuci prije svega svojim kompetencijama.
Naši funkcioneru su bili u uvijek na usluzi gradjanima Bihora da pomognu u skladu sa zakonom. Smatramo da je važno pomoći da se bilo ko zaposli u Petnjici jer će i taj neko ostati da živi u ovom zapuštenom kraju i ostaviti odredjenu nadu da će nas Bihor imati života i dalje…
Veoma je smiješno kad za klijentelizam optužuju stranke koje su sada na vlasti na državnom nivou.
Pogledajte njihova kadrovska rješenja…kao da se vode maksimom…”prvo zaposliti sve iz porodice a mrvice za narod”. Dakle , sestre, braća, supruge, snahe …to je kadrovski potencijal aktuelne vlasti. 
Kritikovali su DPS zbog takvih stvari a evidentno je da nepotizam sada u velikoj mjeri cvjeta. 

Koliko je moguća neka vrsta jače saradnje sa bivsim kolegama iz SDP?

Mi smo unazad 6 godina bili jedna partija. Dakle isti program, iste ideje, ista borba za nezavisnu Crnu Goru. Ne vidim da i sad gledamo različito na suštinske stvari za razvoj Crne Gore i Petnjice. Na kraju, naši tadašnji funkcioneri su izborili vraćanje statusa opštini Petnjica. U tom smislu sam stava da ta saradnja treba da bude veoma bliska, kako na lokalnom tako i na državnom nivou.
Osim toga, vrijeme je za jednu novu generaciju političara u svim partijama u Petnjici. Vrijeme je i za nove ljude u menadžmentu lokalne uprave. Mislim da sve partije treba da se zahvale” starim “borcima i da prepuste kormilo mladjoj generaciji. Svakako, sve ljude koji imaju zasluge za razvoj našeg kraja treba uvažiti i razmisliti o njihovoj budućoj egzistenciji, ali i oni moraju razmišljati o potrebi ovog vremena i novoj energiji.  U SD-u su otvorena vrata za takvu saradnju sa svim partijama koje žele dobro našem kraju i pružamo im ruku saradnje.

Šta nudite Petnjici kao rjesenja za hronicne probleme Bihorskog centra?

Lokalna vlast, nažalost nije mnogo toga uradila od povratka statusa opštine Petnjica. Sve što je radjeno, urađeno je zahvaljujući projektima Vlade Crne Gore. Posbeno je ružna slika kada pogledate uže jezgro Petnjice. 
Makadam imate u strogom centru Petnjice već 10 godina. Ni jedan metar trotoara za pješake ne postoji. Ni jedno označeno parking mjesto….moglo bi se mnogo nabrajati. 
Medjutim, naš najveći problem već duže vrijeme je iseljavanje mladih ljudi. Ako ovaj trend bude nastavljen, neće nam trebati ni Opština, niti bilo šta drugo. Ne vidim da neko razmišlja u tom pravcu. Ne čudim se da ova pročetnicka vlada ima želju da se trend iseljavanja nastavi..oni i nasše ljude, Bosnjake, žele da izbace iz biračkog spiska i ukinu živim ljudima ustavom zagarantovana prava..ali se čudim i razočaransam podrškom odredjenih naših ljudi tim projektima. Pozivam sve da se na svaki mogući način suprotstavimo segregaciji i ponižavanju našeg naroda. 
Takodje pozivam sve na zajedničku akciju spasavanja Bihora. Da stavimo sve stranačke podjele po strani i zajedno radimo za naš kraj u našu lijepu Crnu Goru. 
Buduća lokalna vlast ce vjerovatno imati posljednju šansu za novi poduhvat. 
U tom smislu, pozivamo sve da napravimo vlast koja može odgovoriti izazovima budućeg vremena, a na bazi već iznijetih poruka.

SAMIR RASTODER