ZAŠTITNIK LJUDSKIH PRAVA I SLOBODA U BIHORU, AGOVIĆ: PETNJICA DOPRINIJELA BOLJEM RAZUMIJEVANJU I SHVATANJU UNIVERAZALNIH VRIJEDNOSTI

Siniša Bjeković u Petnjici

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković posjetio je opštinu Petnjica i sastao se sa rukovodstvom lokalne uprave.

Predsjednik Opštine Samir Agović sa svojim saradnicima, primio je Ombudsmana i tom prilikom razgovarali su o aktuelnim temama koje se tiču zaštite ljudskih prava i sloboda.

Ombudsman je upoznat od strane predstavnika loklane uprave o svemu što opterećuje život građana Petnjice, kao i o najvećem problemu a to je odliv mladih ljudi.

„Zadovoljsvo mi je bilo da konstatujemo niz inicijativa koje su potekle od lokalne uprave i da je učinjeno dosta na planu investiranja u ovu Opštinu i to je pravi put osnaživanja građana, kako ne bi migrirali u druge sredine“, kazao je Omudsman.

„Razgovarali smo o zahtjevima koje je preložila lokalna petnjička uprava o boljem standardu života i o podršci ljudima, koji bi svoje opredjeljenje naši u granama privrede ili u državnoj upravi.

Jedan od primarnih problema sa kojim smo se složili a to je nedostatak i moguća izgradnja vrtića u Petnjici“, istakao je Ombudsman.

„Razgovarali smo o socijalnim problemima, kao što je nezaposlenost, koji bi se mogao prevazići investiranjem i planiranjem.

Značajno nam je da su vidljivi tragovi života za razliku od nekih drugih područja i očigledno je da se lokalna uprava trudi da izvrši obaveze prema građanima, ali da li je to dovoljno ili bi trebala bolja podrška iz centralnih vlasti, to je nešto sa čim ćemo se upoznati u narednom periodu. Nadam se da ću imati prilike da prenesem zapažanja sa današnjeg sastanka organima državne uprave“, zaključio je Zaštitinik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković.

„Akcenat našeg razgovora bio je otvaranje institucija koje još nisu zaživjele u Petnjici a to je dječiji vrtić kao posebna ustanova, potom Dom zdravlja, nedovoljna pokrivenost internetom, nedovljno stabilno napajanje električnom energijom i o potrebi graničnog prelaza Petnjica-Tutin“, kazao je Agović.

„Gospodin Bjeković iskazao je interesovanje za naš otvoren razgovor i sve što smo iznijeli, shvatio sam da je veoma ozbiljno rezonovao i obećao u onoj mjeri u okvirima zakona, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda da se bavi tom problematikom.

Razgovarali smo o unapređenju socijalne politike a posebno u malim sjevernim opštinama, koje imaju problem sa migracijom stanovništva“, naveo je Agović.

„Složili smo se da nije dovoljno urađeno po tom pitanju i očekujemo da u periodu pred nama, da državne institucije moraju energičnije tražiti odgovor na to pitanje kako i na koji način se mladi mogu zaustaviti da ne odlaze iz sjevernih opština, konkretno iz Petnjice“, istakao je predsjendik.

„Tokom razgovora, istakli smo naša zalaganja i ostvarene rezultate za razvoj saobraćajne, društvene i komunalne infrastrukture. Apostrofirali smo da smo imali dobru podršku prethodne vlade, kada su u pitanju razvojni projekti. Istakli smo da smo kao mlada Opština uspjeli da uradimo više strategija, dokumenata koji vode u tom pravcu kako i na koji način se mogu riješiti određeni problemi, posebno problem stepena nerazvijenosti naše sredine“, saopštio je Agović.

„Ukazali smo na potrebu za većom podrškom iz Egalizacionog fonda.

Istakao sam da je ovo prva posjeta sa ove adrese našoj Opštini i vjerujem da je ovo bila dobra odluka Zaštitnika ljudskih prava i sloboda da direktno upozna sa situacijom na terenu“, kazao je predsjednik Opštine.

„Dotakli smo se neposredne prošlosti, odnosno potrebe za iskrenim pomirenjem i za nedvosmislenim doprinosom svih nas, da se mora doći do pravde i istine, kako bi svima nama na ovim prostorima u budućnosti bilo bolje.

Sve naše generacije koje su devedesete godine zapamtile, osjetile su mogućnost da se one mogu povratiti tokom svih ovih dešavanja, koje smo imali prije izvjesnog vremena. Skrenuli smo pažnju da sve što se dešavalo i što se dešava, realno plaši manjinske narode.
Kroz segment bavljenja Ombudsmana, željeli smo da damo doprinos miru i razvoju, da je naša odrednica suživot i tolerancija, da je naša sredina doprinijela boljem razumijevanju i shvatanju univerzalnih vrijednosti, koje svakom prilikom želimo da afirmišemo i da sami damo doprinos takvom određenju, koje je jedino ispravno i dobro za sve građane Crne Gore“, zaključio je predsjednik Agović.

ENKO KORAĆ