LUKSEMBURG: ŠEILA ŠABOTIĆ, TENISERKA KOJA ŽELI DA POSTANE TRENER

Naselje Belval, nadomak Eša u Luksemburgu, posjeduje teniske terene na kojima dosta svog vremena provodi mlada Bihorka, petnaestogodišnja Šeila Šabotić.

Ona je rođena Luksemburžanka, čiji je otac rodom iz Bihora. Ova mlada Bihorka od svoje devete godine života provodi vrijeme na teniskom terenu i upoznaje se sa svim tajnama ovog sporta. Nakon završenog treninga ne odlazi odmah kući, već ostaje da posmatra kako igraju stariji i iskusniji teniseri. U razgovoru sa njom bilo nam je interesantno to što se njene želje za budućnost razlikuju od njenih vršnjaka koji se bave tenisom. Naime, na naše pitanje – da li mašta o učešću na čuvenim velikim turnirima, kao što je Vimbldon i Rolan Garos, ona je odgovorila odrično i priznala nam da je njen san da jednog dana bude trener.

„Imam nekoliko uzora među poznatim teniserima. Od tenisera je to Rodžer Federer, a od teniserki Naomi Osaka. Njih dvoje mi se dopadaju zbog svog elegantnog stila igre i zato što djeluju opušteno na terenu. Ne maštam o tome i ne sanjam da igram na velikim turnirima, sebe prije i radije vidim kao uspješnog trenera, koji će da prenosi znanje budućim velikim teniserima. Škola mi je na prvom mjestu. Najveću podršku imam od roditelja i oni su mi oslonac”,  izjavila je Šeila za portal radija. S obzirom na to da su joj roditelji porijeklom iz Crne Gore, pitali smo je pod čijom zastavom bi voljela da igra, pod zastavom Crne Gore ili Luksemburga.

„Izabrala bih Luksemburg. Ovdje sam rođena i ova državaje dala sve mojim roditeljima i meni. Tu se školujem, vaspitavam, obrazujem, u njoj sam ostvarila svoju ljubav prema tenisu i ova država mi je pružila mogućnost da postanem uspješna Šeila i, prije svega, dobar čovjek”, odgovorila nam je uz stidljivi osmijeh Šeila Šabotić, koja i u trenucima razgovora upija svaki pokret iskusnijih tenisera na terenu.

DENIS BOŽOVIĆ