RASTODER povodom 3. juna, dana proglašenja nezavisnosti Crne Gore: Samo ako imate svoju kuću, možete je uređivati ili preuređivati

Rifat Rastoder

Povodom 3. juna – dana proglašenja nezavisnosti Crne Gore oglasio se dugogodišnji potpredjednik SDP i Skupštine Rifat Rastoder.

Prijatelji dragi,

Evo nam, uz nezaboravni 21. maj, još jednog datuma za zajedničko uvažavanje. Trećega juna, kao što je – vjerujem – svima poznato i formalno je proglašena obnovljena nezavisnost Crne Gore.

Imajući u vidu pretpostavku da bi država za svaku društvenu zajednicu trebala biti isto što i kuća za svaku porodicu – bitna pretpostavka opstanka uopšte, ja držim da bi već sam čin obnove te kuće, odnosno države, svim akterima, jednako građanima, kao i političarima jedne i druge referendumske strane, mogao i trebao biti razlog, ne samo za ponos i zadovoljstvo, nego i za osnovanu pretpostavku odgovarajućeg mjesta u istoriji savremene Crne Gore.

Ovo tim prije što je, za razliku od svih ostalih država nastalih od bivših jugoslovenskih republika i pokrajina, jedino u Crnoj Gori državna nezavisnost obnovljena na miran i krajnje demokratski i civilizacijski način – referendumskom odlukom, po najstrožijim – do tada primijenjenim – standardima u Evropi.

Nadasve, za ponos i trajno pamćenje je i činjenica da je, za razliku od svih pomenutih država, u kojima su međunacionalni odnosi bili razlog mnogobrojnih tragičnih sukoba i stradanja, referendumska odluka u Crnoj Gori donesena upravo glasovima građana svih vjera i nacija koje čine njeno realno društveno, a kako će se potvrditi, i stvarno državotvorno biće.

Drugo je pitanje – koliko smo, zaista, i zadovoljni rezultatim 15 – godišnjeg ostvarivanja referendumskih ciljeva.

Veoma je bitno da se njenom ustavno – pravnom utemeljenju ništa bitnije ne može prigovoriti. Dovoljno su,vjerujem, u tom smislu ilustrativani: Preambila i Član 1 Ustava nezavisne Crne Gore, kojima se formalno pravno utemeljuje , upravo ta činjenica – kako je Crna Gora obnovljena, te kao takva i definisana kao država svih građana, što će reći i svih naroda koji čine njeno realno društveno i državotvorno biće.

Sa stanovišta nas – aktera i pripadnika izvornih proevropskih političkih opcija – veoma je značajan i zaokret u većinskom shvatanju da Crna Gora pripada, prije svega mediteranskom i evropskom civilizacijskom krugu i da je u tom pravcu i definitivno usmjerila svoj spoljnopolitički kurs.

Naravno, bilo je i dalje još ima premnogo i propusta, i promašaja, zasigurno i zloupotreba. No, o tome bih, kao i još goroj aktuelnoj političkoj konfuziji, prvom narednom prilikom.
Ovim povodom samo još podsjećanje da uvijek valja imati na umu da – tek ukoliko imate kuću (državu), možete je i uređivati, ili – preuređivati. U protivnom svi bi – kao pojedinci, isto kao i kolektiviteti – bili u situaciju da se borimo, čak i za puki biološki ili, bar, kulturološki opstanak.

Zbog toga bi država, pogotovo onima koji plediraju da na bilo koji način predvode, morala bit iznad svih drugih interesa.