(FOTO I VIDEO) HRABRO BIHORSKO ŽENSKO SRCE: PRIČA O SAMELI ŠKRIJELJ I NJENOM CARSTVU ŽIVOTINJA

Lagatorka, Samela Škrijelj, sa svojih 29 godina i sinom, odlučila je da nastavi tradiciju bavljenjem poljoprivredom na porodičnom imanju.

Za i one najteže poljoprivredne poslove, jedina joj je pomoć majka. Ono što ne mogu njih dvije, za to plate nekog da završe. Krave, ovce, zečevi, pčele, kerovi, psi ovčari a bude tu i ćurki, je stočni mal ove mlade Bihorke.

I pored toga što je imala priliku i mogućnost da i ona ode u Luksemburg, nije pošla i kako i sama kaže, nije se pokajala. Sasvim dovoljno zaradi za život.

„Puno se radi ali kada se voli, nije teško. Prednost nam je što su oko nas imanja uglavnom amidža i rođaka koji su van pa nam daju imanja da ih koristimo.

Bude i njima dobro i nama. Njima da imanja ne zarastu u šumu a nama za ovce. Sve što držim je rasno. Zečeve planiram za takmičenja i izložbe. Imam kera koji je prošle godine bio šampion. Imam i pčele i njima planiram da se posvetim.

Ove zime sam imala štetu i pčelinjaku, ali je opet dovoljno ostalo da se razvije ozbiljno društvo“; kaže ova mlada Bihorka koja je jedna od dvije žene članice udruženja pčelara u Petnjici. „U mom stadu ovaca, imam crnu ovcu koja je ojagnjila četvoro jagnjadi i to bijele“, pokazuje Samela svoju ljubimicu koja se šetka oko kuće.

I pored puno rada oko stoke i na livadama, Samela stigne da ode i na more, u Dobre vode ima kuću. Ima vremena i za društvene mreže i ne oskudijeva niti u čemu. Ima čudan hobi – skuplja luksemburške auto-tablice koje uredno kači na zidove pomoćnih objekata i to ne zbog želje za Luksemburgom, više atrakcije radi i da i u Bihoru može da bude kao u Luksemburgu.