VIDEO – OŠ SAVIN BOR PROSLAVILA 102. ROĐENDAN

OŠ Savin Bor

OŠ Savin Bor, ovih dana (15.maj) je proslavila 102 godine postojanja. Zbog pandemije izazvane koronavirusom, uprava škole nije organizovala prigodnu svečanost. Stoga su bili prinuđeni da skromnim programom obilježe 102 godine postojanja. Direktor škole, Isad Mehović, obratio se zaposlenim, roditeljima i javnosti sa čestitkom i istorijskim osvrtom na osnovnu školu.

„Poštovani roditelji, dragi učenici i uvažene kolege. Srdačno vas pozdravljam u ime kolektiva OŠ „Savin Bor” i svima vama čestitam Dan naše škole, 15.maj. 15.maja slavimo njen 102. rođendan tako da smo svih ovih godina bili usmjereni cilju dostojnog vaspitanja i obrazovanja naših najmlađih, a svima nama značajnih članova našeg društva. I ove godine smo se susreli sa vrlo teškom situacijom prouzrokovanom pandemijom koronavirusa, koja je umnogom nastavni proces usmjerila na online učionice, viber grupe i druge mreže. Zbog pandemije koronavirusa i ove godine nijesmo u mogućnosti da na svečan i dostojan način proslavimo i obilježimo dan naše škole.

Iskoristio bih priliku da se zahvalim mojim kolegama na požrtvovanju i iskrenom zalaganju pokazanom tokom koncepta nastave na daljinu. Siguran sam da ćemo na zadovoljstvo svih uspješno privesti kraju nastavnu godinu. Naša škola je kako danas tako i u prethodnom periodu ostvarivala zapažene rezultate sa učenicima i nastavnicima koji predano rade, te smo na taj način ulagali u budućnost djece, svoju budućnost i budućnost cijelog društva. Živimo u nadi da ćemo se uskoro svi vratiti normalnom funkcionisanju rada ove ustanove i ostalih institucija sistema u našoj lijepoj državi Crnoj Gori i uz dobro zdravlje svih naših građana. Naša škola je počela sa radom 1919.godine.

I ova škola je radila u privatnim kućama koje su bile krajnje neuslovne za vaspitno-obrazovni rad, i sve do 1932. godine kada je izgrađena prva školska zgrada, a zasluge za njenu izgradnju se pripisuju Galjanu Kršiću, tadašnjem predsjedniku opštine Petnjica i tadašnjem narodnom poslaniku u Skupštini Kraljevine Jugoslavije. Školsko područje obuhvata sela: Savin Bor, Bor, Dobrodole, Dašča Rijeka, Kruščica, Javorova, Murovac i Poroče. U međuratnom periodu su radila dva učitelja sa učenicima raspoređenih u dva odjeljenja. Čazim Crnovršanin je bio prvi učitelj iz populacije bošnjačko-muslimanskog naroda. Poslije oslobođenja 1945.godine u svim selima koja su bila udaljena više od 5 km osnovane su četvororazredne osnovne škole i to na Boru, u Dobrodolima, Javorovi i Kruščici. Ove godine se ukinula područna ustanova u Krušči.

Osnovna škola u Savinom Boru je 1962.godine postala osmorazredna osnovna škola. Najveći broj učenika ova škola je imala sa područnim ustanovama krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka. Zadnjih godina ovo područje je žestoko zapljusnuo talas raseljavanja, posebno radno- aktivnog stanovničtva što se umnogome odrazilo na opadanje brojnog stanja učenika gdje prijeti opasnost od zatvaranja područnih ustanova, posebno u područnim ustanovama u Javorovi i u Dobrodolima. Nastavu u školskoj 2020/2021.godini pohađa 114 učenika raspoređenih u 12 odjeljenja i to 8 u razrednoj nastavi i 4 u predmetnoj nastavi. U matičnoj školi nastavu pohađa 90 učenika a u područnim odjeljenjima 24 učenika. Nastavu u razrednoj nastavi pohađa 58 učenika a u predmetnoj nastavi 56 učenika. Naša škola ukupno broji 32 zaposlena radnika. U nadi da ćemo naredni dan naše škole proslavljati kako smo i naučili, srdačno vas pozdravljam“, stoji u obraćanju direktora OŠ Savin Bor, Isada Mehovića.