HALIL AGOVIĆ PORUČIO IZ LUKSEMBURGA: ZA PRAVO GLASA U CG IDEMO I DO STRAZBURA, AKO BUDE TREBALO

Halil Agović

Gost Radija Petnjica bio je Halil Agović iz Luksemburga sa kojim smo razgovarali na temu najavljenog zakona o državljanstvu i prebivalištu kao i pravo glasa.

Halil Agović

„Sa dolaskom nove vlasti, čini mi se da hoće da nam oduzmu sva prava što ne bi smjelo da se desi. Mi smo otišli u državu Luksemburg koja nam je dala sva prava. A nadali smo se, ako smo otišli iz Crne Gore, da ćemo ta prava imati i u Crnoj Gori. Naša dijaspora u Luksemburgu podržava Crnu Goru na putu ka EU svim sredstvima i pomažemo koliko smo u mogućnosti, trebala bi Crna Gora da nama izađe nešto u susret.

Čini mi se da nova vlast radi protiv dijaspore. Nuđen sam dvadeset puta do sada da primim luksemburško državljanstvo, nijesam pristao. Ja imam jedno, naše državljanstvo. Nemam pravo glasa u Luksemburgu na državnim izborima a na lokalnim imam. Ako nam još ovdje oduzmu to, onda ostaje da nijesmo ni u Crnoj Gori niti u Luksemburgu“, istakao je Halil koji se osvrnuo na najavu premijera da će Crna Gora biti kao Luksemburg.

„Sa ovakvom politikom kakvom je krenula ova vlada, ona ne može dostigne te standarde Luksemburga ni 100 godina. Sa negiranjem genocida u Srebrenici novog ministra, nema šanse nikakve da može da prođe dalje. To je jedan od uslova i to treba da znaju. Što se tiče humanosti i izjave ministra Sekulovića, treba da znaju da mi ne pomaže samo naše porodice. Pomažemo i u Nikšić i u Podgoricu i šire gdje god zatreba. Aktivni smo po pitanju prava glasa. Idemo dalje i ićićemo do Strazbura, nećemo dozvoliti da nam oduzmu, to neka znaju. Ja sam 35 godina u Luksemburgu, nemam pravo glasa na državnim izborima. Naša djeca, treća generacija koja je tamo, ovdje nemaju pravo glasa zato što naša omladina većinom uzima državljnstvo Luksemburga i oni ovdje ne glasaju. Neka ova vlast malo razmisli“; istakao je između ostalog Halil Agović.

DENIS BOŽOVIĆ