(VIDEO) INICIJATIVA SPP PETNJICA: NA SKUPŠTINI CG O GRANIČNOM PRELAZU PETNJICA-TUTIN

Haništa

Na današnjem zasijedanju Skupštine Crne Gore, poslanik koalicije Crno na bijelo Miloš Konatar, u ime koalicionog partnera Stranke pravde i pomirenja, uputio je poslaničko pitanje Ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću, koje glasi: da li će nova Vlada Crne Gore ispraviti nepravdu prema građanima opštine Petnjica i otvoriti granični prelaz Petnjica-Tutin.

U obrazloženju, poslanik Miloš Konatar istakao je da je Petnjica godinama mjesto u kojem postoji tendencija iseljavanja stanovništva.
„Geografsko područje Opštine je slijepo crijevo u kojem prethodne vlasti nisu spoznale važnost otvaranja graničnog prelaza prema Republici Srbiji, poslanik Konatar je dodao da je Petnjica jedina opština u regionu a i šire, koja se graniči sa nekom od država a da nema administrativni granični prelaz.

„Da li ćete vi kao resorni ministar i nova Vlada ispraviti nepravdu prethodne vlade prema građanima opštine Petnjica i otvoriti granični prelaz prema opštini Tutin, uzimajuću u obzir višestruku korist, koju bi granični prelaz donio kako građanima Petnjice, tako i stanovništvu opštine Tutin“, navodi se u pitanju poslanika Konatara.

„Granični prelaz omogućio bi privrednicima u opštini Petnjica da skrate putovanje, transport roba kao i olakšao bi se život stanovnicima Petnjice. U ovom trenutku, građanima Petnjice potrebno je oko 80km da preko opštine Rožaje pređu državnu granicu do opštine Tutin, koja je ujedno bratska opština Petnjici i vrijeme putovanja skratilo bi se za 40km“, navodi poslanik Miloš Konatar.

„Prethodna Vlada, nažalost nije imala sluha i razumijevanja za ovo pitanje, Konatar je dodao da se nada da će nova Vlada uvažiti molbu i ispraviti nepravdu prema građanima Petnjice, jer bi otvaranjem graničnog prelaza u razumnom roku, nova Vlada sigurno bi zadobila povjerenje građana Petnjice i vi kao ministar“, navodi poslanik koalicije Crno na bijelo.

„Nadam se da bi to bio korak u pravom smjeru da pokažemo da nama u Skupštini, vama u Vladi jedina namjera i vodilja da svim građanima Crne Gore, bez obzira na nacionalnu, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost, omogućimo bolje uslove za život, nego što su oni to danas.  Sigurno je da bi otvaranjem ovog graničnog prelaza bilo nešto što građani Petnjice traže i žele u ovom trenutku“, zaključio je poslanik Miloš Konatar.

Na pitanje poslanika Miloša Konatara, odgovorio je Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i istakao da je otvoreno važno pitanje iz više aspekata.

„Što se tiče otvaranja graničnih prelaz, za to nam je potrebna druga strana. U ovom smislu, moramo otvoriti pregovore za potpisivanje bilateralnog sporazuma sa Republikom Srbijom“, istakao je ministar Sekulović.

Ministar Sekulović je naglasio da otvaranje graničnog prelaza nije jeftino. Međutim, ta sredstva mi možemo da povučemo iz međunarodnih donatora.

„Otvorili ste pitanje koje će u mom mandatu biti jedan od prioriteta, jer držim ga veoma važnog sa privrednog, demografskog i svakog drugog aspekta i u saradnji sa nadležnim organima Republike Srbije ću otvoriti ovo pitanje i nadam se da ukoliko regionalno želimo da sarađujemo kako treba, da će saglasnost sa njihove strane biti prisutna i onda ćemo to pitanje riješiti do kraja“, zaključio je ministar Sergej Sekulović.