MUHOVIĆ: ĆEMAN STAO RAME UZ RAME SA NEGATORIMA GENOCIDA

Adnan Muhović i Albin Ćeman

Shvatam da je poslanik Albin Ćeman obraćanjem javnosti pokušao da spere ljagu sa sebe i partije kojoj pripada zbog odluke da ne podrže Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Ipak, svaki pokušaj da se opravda ovakva odluka je unaprijed osuđen na propast, jer Srebrenica je najsvetija bošnjačka riječ, poručio je član Predsjedništva Bošnjačke stranke Adnan Muhović.

“U odnosu na to kakav imamo stav prema Srebrenici, zavisi i naš odnos prema cjelokupnom bošnjačkom narodu i njegovo gledanje na političare pojedince iz reda našeg naroda. Ćeman pokušava sitnim političkim trikovima da opravda to što je bio u sali Skupštine Crne Gore, ali nije imao hrabrosti da podigne ruku. Shvatate li da ste odbijanjem da podržite Rezoluciju o Srebrenici stali rame uz rame sa negatorima genocida“,  upitao je Muhović.

On ističe da Bošnjačka stranka neće dozvoliti da se iko igra sa žrtvama Srebrenice.


“A posebno ne oni koji su u koaliciji sa negatorima genocida, sa onima koji veličaju presuđene ratne zločince Mladića i Karadžića. To vam neće uspjeti, jer vas je bošnjački narod pročitao. Zato vam poručujem da ne držite politička predavanja, već da se zapitate kakvu to politiku vodite i da li je pristojno smijati se dok se govori o genocidu u Srebrenici“, kazao je Muhović.

On ističe da je licemjerno pozivati se na Deklaraciju o Srebrenici iz 2009. godine.

“Opet tražite izgovore za svoje postupke. Deklaracija i Rezolucija nije isto. Rezolucija je preteča Zakonu o zabrani negiranja genocida, koju nova jednovjerska vlast mora usvojiti ako misli da ide putem evropskih integracija. To je jasno poručio i prethodni evropski komesar za proširenje, ali se toga ne sjećate, jer ste tada bojkotovali parlament Crne Gore. Međutim, nismo se mi ni nadali mnogo na parlamentarnu većinu u kojoj imate više četničkih vojvoda nego li Demokrate poslanika”, dodaje Muhović.

On pita Ćemana zašto ne podigne glas zbog revanšizma koji se sprovodi prema Bošnjacima u institucijama sistema države.

“o radi vlast kojoj pripadate. Upravo ova vlast želi da u potpunosti očisti institucije od Bošnjaka i drugih manje brojnih naroda. Ne znam kako možete da podržavate Vladu čiji premijer među 100.000 Bošnjaka nije našao ni jednoga koji bi mogao obavljati funkciju ministra”, navodi član Predsjedništva BS.

Naglašava da će Bošnjačka stranka snažnije nego ikada raditi na institucionalnom inkorporiranju prava bošnjačkog naroda iz njegove bliske prošlosti u institucije sistema, posebno u parlamentu Crne Gore i redovno obavještavati međunarodne partnere o ugroženosti prava Bošnjaka od strane nove većine u Crnoj Gori.

“I mi ne odustajemo od Rezolucije, ići će ona prema Skupštini vrlo brzo. Na to nas obavezuje 8.372 šehida naše Srebrenice. Doktore Ćeman, podsjetiću vas da sam kao predsjednik Skupštine u Petnjici zakazivao posebnu sjednicu Skupštine svakog 11. jula, te da sam i na taj način čuvao kulturu sjećanja na genocid”, zaključio je Muhović.