U SELU VRŠEVO OKONČANA IZGRADNJA MUSAFIRSKE KUĆE

Vrijedni mještani Vrševa zajedničkim naporima završavaju još jedan projekat kojeg su započeli prije par godina. Radi se o musafirskoj kući koja će biti namijenjena putnicima koji dodju u Bihor, a nemaju smještaj.

Vrševo je prepoznatljivo po džamiji koja je jedna od ljepših u Bihoru i šire, pored džamije nalazi se imamska kuća i musafirska kuća.

To je pokazatelj da mještani Vrševa koji žive u Vrševu i u dijaspori ulažu u svoje mjesto, nadajući se da će objekti ljudima biti od koristi.

“S obzirom  na to da smo prvi džemat u Bihoru koji je počeo obavljati hatar u pratećim vjerskim objektima, tako smo uvidjeli ali sve naše nedostatke  i radili smo na njihovom otklanjanju i realizaciji novih projekata koji će nam olaksati obavljanje naših predstojecih aktivnosti.

Prateći objekat pored džamije je zgrada dimenzija 16×8 i u njoj su se obavljati hatar i ostale vjerske aktivnosti, ali smo uvidjeli da ipak imamo nedostatke po pitanju nekih drugog stvari”, kaže imam Enis ef. Klimenta.

“U našem džematu još uvijek je tradicija da se mejt ne ostavlja sam i cijelo veče familija ostaje u tim prostorijama, ali ipak umor mnogih sa strane pa i same familije doveo bi ih do sna i  spavali bi u sjedećim položajima ili bi često u auto spavali, to bi učinilo da se familija još više umori.

Tada smo uvidjeli da bi jedan objekat poput musafirhane dobro došao i da bi mnogi sa strane koji dođu na dženaze, u tom objektu mogli odmoriti i prespavati.

S druge strane, imamo i onih koji nemaju kuće u svom zavičaju a imaju želju da posjete Bihor, takođe u musafirhani mogu prespavati” ističe Enis ef. Klimenta.

“Tada sam prilikom svoje posjete dijaspori  predložio svojim džematlijama u Luksemburgu i tada je familija rahmetli Kasuma Zverotića učestvovala sa 1400. eura  za početak radova.

Odmah po povratku sa tim sredstvima, započeli smo taj objekat, koji ima tri sobe za spavanje sa ukupnih 11 kreveta, ima kupatilo, garažu i jednu višenamjensku prostoriju.

Zbog nedostatka sredstava, radili smo je postepeno. Kada smo uložili dobijena sredstava od familije rahmetli Kasuma Zverotića, tada nas je pomogao sa paletom cementa predsjednik Bošnjacke stranke u Petnjici Adnan Muhović.

Pomoć smo imali i od predsjednika Opštine Samira Agovica, kao i predsjednika  Mjesne zajednice Vrševo, Selvudina Šabotića”, naveo je Klimenta.

“Donacije su bile u vidu građevinskog materiala za krovnu konstrukciju i uspjeli smo je ukroviti . Madam se ona ne bi mogla ukroviti da nije bilo onih koji su dali svoj doprinos u radu i nikada nijesu uzeli ni jednog cents za svoj rad na tom objektu, to su: hadžija Ramiz Ajdarpasić sa svojim sinovima: Fikretom, Muhamedom i Mihadom, zatim Rafet Zverotić sa svojim sinovima Adnanom i Aldinom. Ragip Zverotić sa svojim sinovima Ajdinom i Enisom. Jusko Ajdarpasić sa svojim sinom Selimom. Denis i Meris, sinovi Samira Ajdarpasića. Mithad i Mirfad, sinovi Muha Ajdarpasića. Salko Ajdarpasić, Mehmed Zverotić, Denis Ajdarpasić, sin rahmetli Sabra Ajdarpasića i nadam se da nijesam nekog izostavio a ako jesam neka mi halali. Da ih Allah sviju nagradi”, istakao je Klimenta.

“Moram kazati i to da nije ideja naišla na razumijevanje kod većeg dijela džematlija, pa čak i kod donatora koji su finansirali završne radova na ovom objektu, a to je familija rahmetli Ahma Ajdarpasića.

Oni su uvidjeli potrebu tog objekta na dženazi njihove bike i tad mi je Šefko AjdarpasiĆ rekao da je i sam smatrao da je ovaj objekat nepotreban ali večeras vidimo da je itekako potreban. Tada je familija rahmetli Ahma Ajdarpasića, koji je tada bio živ, odlučila da dovrši taj objekat, to su i učinili. Donirali su 7 hiljada eura i priveli kraju radova na tom objektu.

“Taj objekat itekako je važan kako za naš džemat tako i za cio Bihor. Koristim priliku da pozovem sve koji budu imali potrebu da se ne ustručavaju, već bujrum kod nas u Vrševo ima mjesta za sve musafire. Što bi stari rekli “dje se dolazi tu ima i nafake”. Molim Allaha da nagradi sve koji su na bilo koji način učestvovali u realizaciji ovog projekta”, zaključio je Enis ef. Klimenta.

ENKO KORAĆ