IZ NJIVE NA TRI ULIČNE TEZGE: BIHORSKI KUPUS STIGNE I DO LUKSEMBURGA I HOLANDIJE

Novembar je mjesec kada je vrijeme za spremanje zimnice, tačnije turišije. Ovih dana, na putnom pravcu Gusare – Podvade, mještani mogu na tri lokacije da kupe kupus za raso i turšiju.

Već u Gusarama, tradicionalno prodaje kupus Mersada Muratović koja je zadovoljna prodajom.

„Domaći provjereni proizvod i zadovoljna sam kako rodom tako i prodajom. Ovaj moj kupus, bijeli, šarac i crveni, stigne do naših građana u Luksemburgu i Njemačkoj. Provjeren kvalitet pa nije problem za prodaju. Njiva pored puta, kupac dođe i na licu mjesta siječem, mjerim i pakujem i on nosi“, ističe Mersada koja osam godina prodaje kupus na istoj lokaciji.

Malo dalje, u Podvadama, na popularnoj Bihorskoj petlji, osamnaestogodišnji Spaho Adrović iz Prisoja, prvi put je postavio punkt za prodaju kupusa koji je proizveo na svom imanju sa svojom porodicom. Prikolica od motokultivatora jutarnjim satima je puna a rijetko se kada vrati, a da ne bude rasprodato ali, kako ističe Spaho, uglavnom zavisi od vremenskih uslova.

„Na porodičnom imanju smo zasadili kupus i dosta ga je rodilo. Kod mene trenutno ima samo crveni jer sam bijeli na veliko prodao u Rožajama i Beranama, a glavni dio je otišao za Podgoricu. Nije da je velika ekonomska isplativost ali može da se zaradi“, kaže Spaho, učenik IV razreda srednje škole u Petnjici koji za sada ne razmišlja o odlasku u inostranstvo.

Malo dalje, prema Kracima, treći štand sa kupusom drži Suko Adrović.

Svoje prodajno mjesto je postavio tik iznad njive sa kupusom tako da mu nije problem da se spusti, napuni prikolicu i dotjera na štand.

„Prodavao sam i krompira i pasulja a u samom startu je bilo i pečenjaka. Sada samo kupus, bijeli i crveni. Što se tiče prodaje, ako bi uporedili sa prethodnim godinama, mogla je i ova godina bolja. Prethodnih godina je bilo više naroda pa je prodaja brže išla. Očigledno da je korona i na našu prodaju uticala pa je znatno manje ali se ne žalim. Moj porizvod stiže do Luksemburga i do Holandije. Bijelog kupusa sam već rasprodao a bilo ga je oko devet tona. Proizveo sam i oko 10 tona crvenog i to već polako ide. Sve kada se sabere, oko 20 tona kupusa i ta bi se količina prethodnih godina rasprodala. Ove godine malo sporije ali sam zadovoljan. Zahvaljujem se starim mu[terijama koji su zadovoljni kvalitetom pa cu preporučivali moj kupus i svojim prijateljima“, ističe Suko koji treću godinu zaredom rodaje kupus na istom mjestu. Fer i korektan odnos prema konkurenciji a vođeni maksimom da niko ničiju nafaku ne može da uzme, prodavci na ove tri relativno blize lokacije, svojim kupcima nude kupus po istoj cijeni, od 30 do 50 centi po jednom kilogramu.

DENIS BOŽOVIĆ