DOBRODOLE, BIHORSKO SELO ZA UZOR: ŠTA REKOŠE – TO I UČINIŠE

Dobrodolci se ne mire sa postignutim; osmišljaju nove aktivnosti, dogovaraju se, a sve u želji da selo što prije i što bolje urbanizuju

Nije poznato da se neko podrobnije bavio istraživanjem porijekla toponima Dobrodele, ali je očito da se radi o permutaciji i da je ime nastalo skraćivanjem imena Dobri dolovi i prilogađavajući ga tako lakšem izgovoru.

A, istina je – selo Dobrodole čine dolovi plodne i rodne zemlje i s pravom nose pridjev «dobri».  Ima u selu i vrelo koje i ljeti i zimi grlja ispod planinskih visova i napaja ljude, zemlju i stoku.
No, u Dobrodolama nisu samo dobri zemlja, voda i vazduh, već i ljudi koji su usljed ekonomskih migracija i drugih nevolja rasuti po bijelom svijetu, ali ne zoboravlju svoje selo. U nedavnu akciju asfaltiranja puta od sela Bor do zaseoka Vrsajke, uključilo se mlado i staro, oni koji su ostali i oni koji su otišli, riješeni da asfalt dođe do svakog domaćinstva u selu i ovo bihorsko planinsko selo podno planine Lađevac učine još boljimim.

Pošto su sredinom minulog ljeta završili dionicu puta dugu 6,5 km, od sela Bor do  Vrsajaka, mladi porijeklom iz ovoga sela Enver i Edin Šabotić, sa svojom braćom i rođacima riješili su i obećali da će asfalt doći do pred svaku kuću u selu.
Što rekoše – to i učiniše.
U akciju se složno uključilo cijelo selo; oni koju su ostali u njemu i oni koji su otišli daleko.
Sa prvom fazom asfaltiranja to je preko 7, 5km. Mještani Dobrodola sa onima iz dijaspore sakupili su 253 000€, a opština i vlada su pomogli sa 130 000€.

Dobrodolci se posebno zahvaljuju predsjedniku opštine Petnjica Samiru Agoviću, koji se od samog početka uključio u ovu akciju i svojski se trudio da se posao okonča na zadovoljstvo mještana i cijele opštine, te da kvalitet asfalta bude kako je i dogovoreno.

Odbor za asfaltiranje puta na čelu sa Fejzom Šabotićem pokazao je visok stepen ozbiljnosti i svojom aktivnošću još jednom su pokazali kako se voli rodna gruda.
Vraćamo dug našim precima, radimo za nas i za naše potomke da s radošću dolaze u mjesto svoga porijekla – govore mladi Dobrodola koji su okosnica razvoja sela.

Priredili: Enver i Edin Šabotić