INICIJATIVA GRUPE GRAĐANA U PETNJICI: IZGRADITI AZIL ZA PSE LUTALICE

Mirsad Hadrović u studiju Radija Petnjica

Grupa građana u Petnjici je inicirala akciju rješavanja problema pasa lutalica, a profesor Mirsad Hadrović, je u njihovo ime rekao da se taj problem mora riješti na pravi način, a ne onako kako je rješavan u nekoliko navrata, trovanjem i ubijanjem, o čemu je Radio Petnjica pisala.

“Naša želja je da se izgradi azil za pse u Petnjici i nastojaćemo da to tako i bude.
Nažalost, država i nevladine organizacije nemaju konkretnih rješenja.
Ovdje imamo svakodnevno dva problema. Prvi je opasnost da psi lutalice nekog napadnu, posebno djecu, što se i dešavalo i drugi, imamo pse o kojima niko ne brine i ugroženi su. Zato bi azil za pse bio pravo rješenje.”, kaže Mirsad Hadrović.

On je saopštio da su incijatori imala nekoliko neformalnih razgovora sa predstavnicima lokalne uprave te da se priča svodila na to da problem pasa lutalica treba da riješe nevladina udruženja.

“Na nevladinim udruženjima je da krenu sa rješavanjem ovog problema, a onda će lokalna uprava to podržati”, rekao je Hadrović.

On je kazao da je glavni problem bježanje od odgovornosti onih koji mogu da riješe nagomilane probleme.

“Mi detektujemo problem, umjesto da sjednemo i dogovaramo se kako ovo da riješimo. Povlačimo se i izbjegavamo, prebacujemo odgovornost na drugog i ništa ne radimo. Moramo da se naučimo da rješavamo probleme. Naša vizija je da ne bude pasa lutalica. To ćemo riješiti kastracijom, sterilizacijom i udomljavanjem”, navodi Hadrović.

Prof. Hadrović je govorio o finansijskoj konstrukciji i kazao da on i grupa građana koji zagovara rješavanje ovog problema u mogućnosti su da izdvoje 1000 eura.

“Veoma je jednostavno konstruisati azil. Imamo primjer u Beranama. Jednostavno je, postoje boksovi, lijepo je ograđeno i mislim da nije velika investicija.
Potrebno nam je odlučnosti, hrabrosti i volje kako bi to uradili i zaista pare nijesu problem. Najviše se prebacuje da je novac problem, ali u spašavaju života valjda nećemo gledat koliko ćemo potrošit”, kazao je Hadrović.

Hadrović je pozvao sve nevladine organizacije u Petnjici, lokalnu upravu i ostale da pomognu u rješavanju problema pasa lutalica.

ENKO KORAĆ