MUHOVIĆ : NEMA POMIRENJA SA ONIMA KOJI SLAVE RATNE ZLOČINCE I NEGIRAJU GENOCID U SREBRENICI

Adnan Muhović

Bošnjačka stranka i albanska koalicija “Jednoglasno” odbile su učešće u budućoj Vladi mandatara Zdravka Krivokapića. Obje parlamentarne liste imaju isti razlog – DF i njegovo djelovanje, a i stavovi izrečeni više puta u parlamentarnoj istoriji ove grupacije.

Slavljenje ratnih zločinaca, negiranje genocida u Srebrenici samo su dio eksponiranih i suštinskih vrijednosti djelova DF koji ih diskvalifikuju kao nekog kome se može vjerovati da želi proevropsku i multinacionalnu Crnu Goru.

Citirajući poznate Balaševićeve stihove “vlast je vlast, a čast je čast”, više sagovornika Standarda iz Bošnjačke stranke i albanske liste “Jednoglasno” istaklo poziv na pomirenje čelnika DF predstavlja licemjerje bez presedana.

“Ne možeš se pomiriti sa nekim ko želi da rehabilituje one koji su tokom ratova na Balkanu činili zvjerstva nedostojna čovjeku. Ne možeš sjesti za isti sto sa nekim ko sa gnušanjem izgovara tvoje ime. To je prosto nemoguće”, rekao je jedan od sagovornika Standarda.

Član predsjedništva Bošnjačke stranke Adnan Muhović za Standard kaže da je Bošnjačka stranka pokazala da je ne interesuju fotelje i da je ideologija i zdrav razum iznad svake političke trgovine.

“Srebrenica je najskuplja bošnjačka riječ! Nemoguće je praviti pomirenje sa onima koji negiraju genocid u Srebrenici, slave ratne zločince i nazivaju ih herojima. Bošnjaci su jedini narod koji je postao plemenit iz prkosa, koji prašta, ali čiji oprost ne znači i zaborav. Oni koji nam nude pomirenje, a slave ratne zločince i zločine, vrijeđaju naš kolektivni intelekt i treba da znaju da Bošnjaci imaju snažnu kulturu sjećanja. Naše ispravne i dostojanstvene odluke dodatno će uticat na bolje pozicioniranje našeg naroda, ali i na stabilniji građanski koncept Crne Gore, jer bez Bošnjaka i Bošnjačke stranke, koja sada predstavlja cijeli bošnjački korpus u državi, ne može biti stabilnosti i evropskog puta”, rekao je Muhović.

Slično njemu za Standard govorio je i jedan od lidera albanske liste “jednoglasno” Mehmed Zenka.

“Da bi došlo do pomirenja moraju se ispuniti neki uslovi, jer lako je reći “hajde da pričamo o pomirenju”. Ne mogu deset dana da se primire i da traže pomirenje i zaborave višedecenijsko djelovanje. Dok se ne osvijeste, priznaju greške, osude ratne zločince, priznaju genocid u Srebrenici nema pomirenja. Oni se ponašaju kao da se ništa nije desilo i kao da ništa nijesu radili u prethodnim decenijama. Mi jesmo za pomirenje, za Evropu i evropske vrijednosti, ali ne sa onima koji negiraju sve ono o čemu sam pričao”, rekao je Zenka.