(VIDEO) AKCIJA MJEŠTANA MZ JAVOROVA/MUROVAC/POROČE: KRENULI SAMI DA POPRAVE PUT, OČEKUJU POMOĆ DRŽAVE I OPŠTINE

Zehbo Škrijelja

Samoinicijativnom akcijom mještani MZ Javorova/Murovac/Poroče, ovih dana privode kraju radove na nasipanju putnog pravca koji povezuje Murovac sa susjednom opštinom Rožaje.

Prema riječima Zehba Škrijelja, davne 1988.godine su mještani u svojoj režiji, sakupili potrebna sredstva i probili put od Trpezi do Javorove.

“Projekat je platila tada zemljoradnička zadruga Murovac a mi smo sopstvenim sredstvima realizovali taj projekat. Opština i država nijesu ništa učestvovale.  Kako je vrijeme prolazilo, opština Berane je tada nasipala taj putni pravac i popravljali a na našoj teritorijji MZ, ni dan danas nemamo metar asfalta. Danas smo se opet organizovali i nasipamo put prema Rožajama. Taj put je postojao od ranije ali su samo mogli da idu traktori, terenska vozila.

Od osnivanja opštine Petnjica, prvi radovi u MZ Javorova, bili su radovi na probijanju puta Murovac – Padalita – Gusnice. Opština je u dva navrata učestvovala u popravku kritičnih mjesta. Naše stanovništvo uglavnom radi u Rožajama i ovaj put, koji smo opet samoinicijativno pokrenuli mi građani sa našom dijasporom, da naspemo put u dužini od 5.5.km do Gusnica. Opština je bila izašla i obišla taj put i izašla u susret samo da naspemo kritična mjesta. Radi se o 20 kamionskih tura koje su nam otišle u jedan kilometar. Sa rođakom, Feridom Škrijeljom, koji živi u Holandiji, ispričao sam mu problem i da bi bilo dobro da nam on sa dijasporom pomogne kako bi sastavili taj put.

Ovaj put koji smo započeli, do prvog asfalta u Gusnicama je dužine 5.5 km a do krajnje tačke do Rožaja je dug 15km. Preko Trpezi, put od Rožaja do naše MZ iznosi oko 35km. Zato smo odlučili da ovaj put osposobimo. Nadam se da će država i opština da se uključe i da nam pomognu da se putevi upristoje i da krenu sa asfaltom. Takođe se nadamo da će uskoro krenuti da se rešava pitanje vodosnabdijevanja jer je pokrenut projekat.  Iskoritio bih priliku da se zahvalim Feridu Škrijelju, pokretaču akcije kao i građanima koji su donirali sredstva i pozivam građane jer nam fali sredstava za kanale kako bi ovaj put doveli u red. Nadam se da će i dalje građani iz dijaspore izlaziti u susret nama sa ovakvim projektima koje smo započeli. hvala i izvođaču radva, Mirasdu Miru Hodžiću, koji nam izlazi u susret, od sebe dobija svaki dan po dva kamiona besplatno, čak i cijevi koje ukopavamo, ne naplaćuje”, istakao je Zehbo Škrijelj iz Murovca.
DENIS BOŽOVIĆ