STAV O OTROVANIM PSIMA U PETNJICI: KO JE OVDJE ČOVJEK, A KO ŽIVOTINJA?

Otrovani pas ispred Radija Petnjica

Pročitah skoro na društvenim mrežama šaljivu objavu – lagali ste Tita da ste komunisti a sada lažete Boga da ste vjernici. Naravno, znam da ova vickasta objava ima za cilj da nasmije ali, sva istina se nalazi u njoj.

Dolazeći jutros na posao, prizor koji možemo da vidimo u horor filmovima. Čaršijski psi razbacani leže u neposrednoj blizini radnih prostorija, neki već uginuli a neki, što bi se narodski reklo – ispuštaju dušu.

Pjena na ustima, trzaji nogama ukazuju na otrov.

„Ovo je neka jaka otrov, osjeća se čak i po travi“, komentar jednog od prolaznika koji zgroženo posmatra nemile scene. Kada malo porazmislimo i generalno pogledamo oko sebe, nikad više vjerujućeg naroda no danas. Busaju se u prsa ko je veći vjernik, hvaleći se kako se svaki vjerski obred poštuje uz kritiku i osudu onih koji to ne rade. Vjerske knjige kažu da je Svevišnji stvorio zemlju, biljke i životinje. Naravno, i čovjeka.

Pa ček, sada tu nešto ne štima. Ako vjerujemo u taj osnovni vjerski postulat, zašto onda dižemo ruku na to stvorenje koje je On, Bog stvorio?! Ili možda lažemo, kao i Tita, da smo vjernici. Nesrećni čaršijski psi, kao da ih je upravo On poslao da skončaju svoj ovozemaljski život na pragu od medija kako ne bi svirepo ubistvo ostalo nezapisano i nezabilježeno.

Na original način, bez laži i imalo foliranja, bacili nam istinu u oči sa jasnom porukom – eto, to ste vi, koji sebe nazivate ljudima, a nas, pse, životinjama.

DENIS BOŽOVIĆ